Már a kínai nagyvárosokban is tovább élnek, mint Magyarországon

Peking, Sanghaj is leköröztek minket várható élettartamban. A legmeglepőbb, hogy hiába van náluk gigaszmog, légúti eredetű halálozásban is hasonló szinten állunk a kínai nagyvárosokkal.

A kínaiak rejtélyesen sokáig élnek a gazdag tengerparti nagyvárosokban.

Blogunkon nemrég írtunk a magyar várható élettartamról regionális bontásban. Ez felkapott téma más országok esetében is, az Economist nemrég közölt egy ábrát Kínáról (lásd lent). Összességében Kínában nagyjából annyi a várható élettartam, mint Magyarországon, a kínai férfiak tovább élnek, a nők pedig valamivel rövidebb ideig, mint nálunk.

Ugyanakkor a területi különbségek nagyobbak, mint Magyarországon, ami nem meglepő egy ekkora és ennyire diverz ország esetében. Belső Kínában a borsodihoz hasonló vagy még annál is rosszabb várható élettartamokkal találkozhatunk. Ami érdekes azonban az, hogy a legjobb tartományokban már most nyugat-európai a várható élettartam - Sanghaj esetében az átlagos várható élettartam eléri a svájci szintet például, a nők esetében 85.2 év az érték! (Forrás: Lancet). Pekingben is 84 év körül van ez az érték, Magyarországon 79 év volt átlagban 2013-ban, amikorra rendelkezésre állnak a kínai adatok.

A részletes halálozási adatok némi kutatással előhalászhatók az Institute of Health Metrics and Evaluation –től. Ennek a honlapján egyébként elképesztően jó vizualizációk vannak sok egészséggel kapcsolatos témában, javasoljuk a 444!-nek, hogy írjanak belőle egy tl;dr hosszú cikket :)

Kínai adatok esetében egyébként az első reakció az, hogy lehet, hogy nem is igazak, de a haláleseteket és az életkort azért talán pontosabban lehet mérni, mint a GDP-t… Tegyük fel tehát, hogy jók az adatok, és nézzük meg, hogy miben (nem) halnak meg a sanghajiak és a pekingiek

20151031_cnm902_595_2.pngKínai tartományok: Moldovától Svájcig a várható élettartamban. Forrás: The Economist

A legtöbb gazdag országban az emberek nagy része rákban vagy szív- és érrendszeri betegségekben (elsősorban szívinfarktus vagy stroke) hal meg. Magyarországon ez a két fő betegségcsoport felelős a halálesetek 73%-ért, a fejlett országok átlagában ez az arány 63%. Kína egésze ebből a szempontból fejlett országnak tűnik, az arány ott is 63% (minden esetben az úgynevezett korösszetételre standardizált értékeket idézzük a továbbiakban, tehát hogy az esetleg eltérő korösszetétel az egyes országokban ne korlátozza az összehasonlíthatóságot). Jó eséllyel tehát ezekben a betegség-csoportokban kell keresni a hosszú várható élettartam kulcsát.

f201307080826112414127547_1.jpg

A reggeli torna a parkban biztosan segít… Forrás: Shanghai Daily

És tényleg, Shanghajban a szívinfarktus előfordulása csaknem olyan alacsony, mint Japánban. Az alábbi ábrákon a nők értékeit mutatjuk be, hogy elkerüljük a magas kínai férfi dohányzás (50% felett az egész országra vonatkozóan) esetleges torzító hatását. Shanghajban egy nő kb. fele akkora eséllyel hal meg agyérrendszeri betegségekben vagy szívinfarktusban évente, mint Magyarországon. Pekingben már rosszabb a helyzet, de azért nem annyira, mint nálunk.

chrt1.png

 Forrás: healthdata.org alapján saját ábra

Jó jó, de mi van a szennyezett levegővel?

Az utóbbi években sokat hallhattunk a kínai nagyvárosokban tapasztalható levegőszennyezésről (bár ez eddig Pekingben nagyobb probléma volt, mint Shanghajban). Ennek tükrében rejtélyesnek tűnhet a magas várható élettartam. Az alábbi ábrán összeszedtük a tüdővel kapcsolatos halálokokat. Ezekben tényleg kiemelkedik (rossz értelemben) mindkét kínai város, de sajnos Magyarország is – lásd alábbi ábra.

 chrt2.png

Forrás: healthdata.org alapján saját ábra

A rákbetegségekben azonban összességében a két kínai város nagyon jól teljesít: alacsonyabb értéket mutatnak, mint a legtöbb fejlett ország, és a magyaroszági szint 2/3 át éri csak el a rákos halálesetek száma:

chrt3.png

Forrás: healthdata.org alapján saját ábra

Kínai kaja és reggeli torna?

Általában a hosszú várható élettartamot a gazdagsággal szokás összekötni, legalábbis egy bizonyos jövedelmi szintig. Ez ebben az esetben igaz Kínán belül: a szegényebb régiókban, belső Kínában rövidebb ideig élnek az emberek mit a tengerpart melletti gazdagabb tartományokban. Ugyanakkor Kína gazdagabb régiói még éppen hogy csak elhagyták a magyar átlagos egy főre jutó jövedelmet, korántsem érték el Svájcot vagy Franciaországot. A változatos és könnyű sanghaji konyha biztosan jót tesz az egészségnek, és az öregek körében is rendszeres testmozgás is nagy eséllyel használ. A kínai hagyományos gyógyászat is elég régóta kísérletezik, és hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez.

Ezek azonban csak hipotézisek, érdemes lenne komolyabb vizsgálatokat folytatni az okokat illetően. És arról is, hogy Magyarországon miért ilyen alacsony a várható élettartam… Szerencsére egyre több adat áll rendelkezésre a részletekről, és nagy eséllyel jönnek majd az elemzések is. Ami Magyarország számára még érdekes lehet az egészből az az, hogy talán a levegőszennyezés ellenére is lehet sokáig élni, ha minden mást jól csinál egy ország vagy régió. Ez különösen jó hír egy olyan télen, amikor a magyarországi levegőszennyezési térképek sokszor mutatnak határérték feletti értéket- a poszt írásakor ilyet például:

legszennykep2_1.jpg Forrás: idokep.hu

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr758399056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása