Olcsó amerikai energia forever, Ázsia rulez

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése 6 ábrában.

Mint azt az előző posztunkban megígértük, következzenek a legérdekesebb ábrák a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) hosszú távú kitekintéséből, „World Energy Outlook”-jából. Ebben a posztban azokat a főbb trendeket mutatjuk be, amelyekkel (nagyjából) egyetértünk. Egy későbbi posztban pedig majd írunk azokról is, amelyekről azt gondoljuk, hogy másképp alakulhatnak, mint ahogy azt az IEA várja…

Válogatásunk bevallottan szubjektív, rengeteg fontos dolgot ki kellett hagynunk. Tényleg! A WEO kb. 700 oldal hosszú!

Az energiakereslet jövőbeni történetét Ázsia alakítja. Az IEA szerint az energiakereslet 2012 és 2035 közötti növekedésének háromnegyede Ázsiából jön majd. A gazdag OECD országok ebben a történetben csak lábjegyzetek: 2035-re Kína energiakereslete önmagában nagyobb lehet, mint az USA és Európa kereslete együtt.

Picture1_1.jpg

Az összes ábra forrása: IEA World Energy Outlook Prezentációja.

Ami az energiaforrásokat illeti, az IEA előrejelzése szerint a növekedés a földgáz és a megújulók esetében lesz a legnagyobb. Mi is optimisták vagyunk a földgáz elterjedését illetően, mint ahogy arról írtunk már itt, itt és itt. A gáz bőségesen rendelkezésre álló és ezért olcsó energiaforrás lehet, és környezetvédelmi szempontból is előnyösebb, mint az olaj vagy a szén. A megújulók növekedése ezzel szemben még mindig nagyban függ az állami támogatásoktól, és ezért kevésbé megjósolható. Az IEA azt várja, hogy a megújulók támogatása világszinten a 2012-es 100 milliárd dollárról 2035-re 220 milliárdra nő. Ennek következtében az IEA 75%-os bővülést jelez előre a megújulók energiatermelésében.

Picture2_1.jpg

Az olajkereslet csak a közlekedés (és egy kis mértékben a vegyipar) miatt fog nőni. Az olcsó gáz a legtöbb nem közlekedési felhasználásnál hosszú távon versenyképesebb lehet az olajnál. Az is érdekes, hogy az IEA csak 16%-os olajkereslet-növekedésre számít 23 év alatt, miközben a világgazdaság mérete nagyjából megduplázódik. Az olaj drága erőforrás, ezért a világgazdaság takarékosan fog bánni vele (mint ahogy ez már az utóbbi 10 évben is történt).

Picture3_1.jpg

A finomításban hatalmas felesleges kapacitások lesznek, és tovább folytatódnak a bezárások. Legalább a jelenlegi kapacitások 13%-át vagy nem használják ki vagy bezárják 2035-ig – ennek a nagy része a gazdag OECD országokban van. Az új versenyképes finomítói kapacitások eközben – könnyű kitalálni – Ázsiában épülnek. Ráadásul a finomított termékek iránti kereslet növekedését mérsékli, hogy a folyékony szénhidrogének egy növekvő része nem esik át finomításon (ilyenek a földgázkitermelésnél kapott folyékony szénhidrogének és a bio-üzemanyagok).

Picture4_1.jpg

A 2 C°-os klímacélt el lehet felejteni. Az IEA továbbra sem hangsúlyozza ezt nagyon, de ahhoz, hogy a felmelegedést 2 C° alatt lehessen tartani, a CO2-kibocsátás további növekedését még 2020 előtt meg kellene állítani. Mivel a kibocsátásban jelentős inercia van a meglévő infrastruktúra miatt, erre nincs esély, kivéve egy nagy gazdasági összeomlást vagy összehangolt, nagyméretű állami beavatkozást. Az IEA előrejelzése a hosszú távú hőmérséklet-emelkedésre (2100-ig) 3,6 C° - ez nagyon sok! A CO2 kibocsátás valójában növekszik, és nem éri el a csúcsát még egy jó darabig. 2012 és a 2040-es évek között még egyszer annyi széndioxidot fog az emberiség kibocsátani, mint az iparosítás 18. századi kezdete óta.

Picture5_1.jpg

Amerikában olcsó lesz az energia, még Kínához képest is. Ez azért van, mert az ország engedte, hogy még az energiaszektorban is működjön a piac. Ez nagy időbeli előnyt adott az USÁ-nak fórt adott a palagáz-termelésben, és nettó gázexportőrré fogja tenni. Európa és Kína importőr marad, és mivel a gázt költséges szállítani, ott sokkal drágább marad a gáz (még akkor is, ha idővel kicsit közelítenek egymáshoz az árak). És persze (egy régi képletet kicsit átírva): olcsó gáz+kapitalizmus=olcsó áram. Mindezek eredményeképpen az energiaigényes ipari termelés az USA-ba fog vándorolni. Az EU és Japán az együttes piaci részesedésük egyharmadát el fogják veszíteni az energiaigényes ipari termékek exportjában a drágább energia miatt.

Picture6_1.jpg

Szóval összességében minden a megszokott rendben… Vagy mégsem? Egy következő posztban meg fogjuk mutatni azt az 5 legfontosabb dolgot, ami szerintünk másképp alakulhat, mint azt az IEA előrejelzi…

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr225671453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása