2017-es összefoglaló 2. rész: Olajpiaci fejlemények

Chief Economist Team

2017-es év igencsak izgalmasnak bizonyult az energiaipar számára. A szektor szempontjából egyelőre legfontosabb nyersanyag, az olaj ára az év vége felé közeledve rendre 3 éves rekordokat döntött. A kőolaj piacát évek óta jellemző túlkínálat idén valóban csökkenésnek indult, ami felfelé nyomta a nyersanyag árát. Az OPEC-megállapodás, a gazdasági növekedéssel párhuzamosan egyre kedvezőbb keresleti kilátások, az eseménydús év a Közel-Keleten, és olyan ad hoc tényezők is, mint néhány kulcsfontosságú csővezeték átmeneti meghibásodása is hozzájárultak ahhoz, hogy ma már csak egy hajszál választja el a Brent kőolaj árát a 70 dollár/hordós lélektani határtól.

A kőolaj piacán idén egyaránt hangsúlyosnak bizonyultak az alapvető keresleti-kínálati viszonyok, az infrastruktúra, és a politikai tényezők. Kezdjük a fundamentumokat meghatározó strukturális elemekkel, a kereslet és a kínálat mozgásának elemzésével.

Strukturális mozgások: keresleti és kínálati viszonyok

2017 első felét a januárban életbe lépő OPEC megállapodás határozta meg. Mint ahogy arról azóta többször is írtunk, a megállapodásban részt vevő országok kitermelésük összehangolásával az olajpiacon évek óta uralkodó túlkínálatot akarták megszüntetni, és ezzel 50 dollár/hordó fölé emelni az árakat. A kezdeti megállapodás eleinte csak fél évre szólt, a sikerek elmaradni látszottak, az OECD országok rekordmagas készletei nem indultak csökkenésnek, és az olajpiac is szkeptikus volt a megállapodás működőképességével kapcsolatban. Habár az OPEC és nem-OPEC országokból álló csoport együttes termelése egyre közeledett a kitűzött célhoz, ez néhány ország, elsősorban Szaúd-Arábia az elvártnál magasabb erőfeszítésének volt köszönhető. Márciusban a megállapodásban részt vevő országok további hat hónappal hosszabbították meg a termelés-visszafogás érvényességét, majd ezt követően novemberben újabb féléves hosszabbítással kiterjesztették 2018 végéig (azzal a kitétellel, hogy nyáron felülvizsgálhatják a döntést), immár sokkal kedvezőbb viszonyok között.

2017 második félévében nemcsak a megígért céloknak korábban is megfelelő országok tartották a megállapodást, hanem egyre több ország érte el a termelés-visszafogási ígéreteknek való 100 százalékos megfelelést. Emellett – mint látni fogjuk – a kereslet is a vártnál jobban bővült az erősödő konjunktúra miatt, aminek együttes eredményeként az OECD-országok készletei végre csökkenésnek indultak, ami jelentősen megnövelte az OPEC-megállapodás hitelességét a piaci szereplők szemében. A 2017 novemberi OPEC-találkozó idejére a Brent már bőven 60 $/hordó felett volt, azóta pedig még tovább emelkedett, és mára már éppen csak alulról súrolja a 70 $/hordó szintet. Habár az OPEC és nem-OPEC országokból érkező olaj csökkenése feltételezhetően valóban szerepet játszott és játszik a piaci túlkínálat csökkenésében, azt mondhatjuk, több tényező szerencsés egybeesése kellett ahhoz, hogy az iparági szereplők újra az olajpiac egyik fontos meghatározójaként tekintsenek a kartellre – mindezekről azonban egy kicsit később írunk.

A világ olajkereslete és olajkínálata
Forrás: IEA Monthly Oil Market Report, December

A kínálati oldal szűkülését a tavalyi évben az amerikai palaolaj várakozásokhoz képesti alulteljesítése is megtámogatta. Hiába lépte át a kőolaj már július végén az 50$/hordót, majd érte el a 60 dollárt novemberre, az USA palaolaj-termelői csak fokozatos és kissé lomha tempóban emelték a kitermelésüket, ami még így is közel felét ellensúlyozta az OPEC termelés-visszafogásnak. A palaolajtermelők reakcióidejét (ami olyan 4-5 hónapos késéssel reagál a WTI olajár mozgására) lassíthatta az amerikaiakat a második félévben igencsak megtépázó időjárás. Ami késik, nem múlik: az elemzők között ugyanis konszenzus uralkodik abban, hogy a következő pár évben az USA olajtermelése történelmi rekordokat fog dönteni.

A kedvező globális gazdasági mutatók, a szinte mindenütt magas, tartós növekedési ütemek, valamint az alacsony olajárak mind hozzájárultak a növekvő olajkereslethez. Az év során többször módosításra szorultak az olajkeresletre vonatkozó előrejelzések. Az IEA például három hónap alatt (júniustól szeptemberig) a 2017-es olajkereslet növekedési előrejelzését napi 1,3 millió hordóról 1,6 millió hordóra emelte, miközben az olajárak ez alatt lényegében nem változtak. Összehasonlításképpen, az IEA keresletelőrejelzésének emelése akkora, mint Oroszország kitermelés-visszafogási vállalása az OPEC és néhány OPEC-en kívüli ország közötti megállapodásban. A 2017-es keresletbővülést az IEA novemberben 1,5 millió hordóra (1,6%-ra) végül kicsit lefelé korrigálta. 2018-ban az IEA szerint tovább fog nőni a világ olajkereslete, a napi 1,3 millió hordós várható keresletnövekedés viszont elég jelentős lassulást jelent a 2017. második negyedévi 2,2 millió hordós, az előző év azonos időszakához viszonyított növekedéshez képest, ami 2015. közepe óta a legerősebb negyedév volt, ami az éves növekedési ütemet illeti.

A globális kilátások az olajtermelők számára tehát továbbra is kedvezőek, azzal együtt is, hogy az alternatív energiaforrások olajhelyettesítő hatása gyengébb a vártnál. A 2017-es keresletnövekedés elsősorban Kínából származott, 2018-ban viszont várhatóan India és a többi fejlődő ország lesznek az élenjárók.

Kiéleződő geopolitikai konfliktusok

Habár a kínálati oldalon az OPEC és nem-OPEC országok hatékony összefogása, illetve az amerikai olajtermelés egyelőre késlekedő felfutása, illetve a világgazdasági növekedés nyomán növekvő olajkereslet együttesen hozzájárultak az olajpiac feszesedéséhez, a túlkínálat csökkenését több egyszeri, átmeneti tényező is erősítette. Újra reflektorfénybe került a geopolitika, mint az olaj árát és elsősorban annak volatilitását jelentősen meghatározó tényező. Idén pedig a hurrikánoknak is a szokásosnál nagyobb szerep jutott, ugyanis 1 hónap alatt az USA területén 3 hurrikán is végigsöpört: valamikor a finomítói hálózatot, máskor az olajtermelést megrongálva.

Az infrastruktúra rongálódása a hurrikánoktól függetlenül is nagy szerepet kapott, elsősorban a Brent kőolaj kereskedelmét jelentősen befolyásoló Forties csővezeték több hetes leállásán keresztül. A vezeték működését több, mint 3 hétre felfüggesztették a javítások miatt, ezzel napi kb. 450 ezer hordótól esett el a kőolajpiac. De Bahreinben és Líbiában is voltak csővezeték robbanások tavaly.

A világpolitikai események sem hagyták érintetlenül az olajpiacot, ami miatt megemelkedett az olaj árában szereplő kockázati tényező, felfelé nyomva a kőolaj árát. Az USA kiéleződő konfliktusa Észak-Koreával, Szaúd-Arábia Katarral szembeni blokádja, az elmérgesedő Jemeni konfliktus, a kurdok függetlenedési népszavazása, Venezuela egyre fenyegetőbb, majd bekövetkező csődje, az éles fordulatot vett szaúdi belpolitika (korrupciós tisztogatások), az iráni tüntetések – mindezen események végigkísérték az év második felét. Tulajdonképpen minden hónap újabb és újabb olyan eseményt tartogatott, amelyek egyre bizonytalanabbá tették a kőolaj termelésének, illetve szállításának biztonságát, érthető módon megemelve a kőolaj árát.

Ez az eseménydús év a befektetők fantáziáját is megmozgatta. A New York-i árutőzsdén a nyersolajra kötött futures szerződésállomány mennyisége és összetétele is folyamatosan változott. A pénzügyi befektetők (non-commercial traders) keresték a helyüket a piacon, mind az áremelkedésre, mind az áresésre fogadók állománya ingadozott az év során, míg novembertől végül elbillent a mérleg a hosszú pozíciók irányába. A jelenlegi hosszú pozíciók állománya soha korábban nem volt még ilyen magas. Ez a spekulatív tőkebeáramlás az olajpiacra hozzájárulhatott az olajár év végi látványos emelkedéséhez. Ha viszont a jelenlegi kereslet-kínálat viszonyok nem bizonyulnak tartósnak, akkor ez a jelentős spekulatív tőke gyors korrekciót is hozhat az olajárban.

Habár a geopolitika némileg kiszámíthatatlan tényező, a 2017-es év után több elemző hangsúlyozta ezen konfliktusok megerősödő szerepét. Összefoglalva rövid elemzésünket, a 2017-es év olajpiaci főszereplői a kereslet erősödése, az OPEC-megállapodások és a geopolitikai konfliktusok voltak, melyek folyományaként a felhalmozott kőolajtartalékok fokozatosan, de egyértelműen csökkenni kezdtek. Most, hogy megszilárdult az OPEC szerepe, és a kőolaj ára ismét 70 $/hordó körül mozog, a 2018-as év feltehetően az OPEC országok és az USA palatermelőinek csatáitól lesz hangos. Persze továbbra sem szabad elfeledkezni a növekvő keresletről, és ennek kapcsán arról a tényezőről, hogy rövidesen kevésbé az OECD országok készletei lesznek a kereslet mozgásának fő mutatói, sokkal inkább a távol-keleti és közel-keleti országok fogják a keresletnövekedés ütemét diktálni. A keresletbővülés dinamikájára pedig az olajár változása is hatni fog. Ha megállapodna az olajár a 2016 végéhez képest 30%-kal magasabb szinteken, akkor a keresletbővülés üteme is várhatóan visszafogottabb lesz, ami miatt kevésbé lesz fenntartható az olajár-emelkedés. Nem fogunk unatkozni 2018-ban sem.

 

 

2017-es összefoglalónk 1. része a makrogazdasági környezettel foglalkozott, itt találjátok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr8413569313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japan (3) Japán (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása