Klímaváltozás – néhány alapvetés

Néhány dolgot jó az elején tisztázni, és azoknak, akik az olaj/gáz/energia szektorban dolgoznak, érdemes világossá tenniük, hogy mit gondolnak a klímaváltozásról. Ha valaki klímaváltozás-szkeptikus álláspontot várt, ki fog ábrándulni, ugyanakkor a ”sötétzöld” gondolkodás is viszonylag távol áll tőlünk – leginkább azért, mert nem vezet célra.

 

  1. Az üvegházhatást okozó gázok aránya ténylegesen emelkedik a légkörben, és ezt az emberi tevékenység okozza. A széndioxid aránya a légkörben az ipari forradalom előtt 280 ppm (milliomod rész) volt, ez mostanra kb. 390 ppm-re emelkedett. (a legutóbbi értéket itt lehet megtalálni: http://co2now.org/). Ez az érték évente kb. 2 ppm-mel emelkedik. Ezen nem érdemes sokat vitatkozni, de a klíma-szkeptikusok közül van, aki azt állítja, hogy nincs is emelkedés, vagy, hogy ez nem az emberi tevékenység eredménye.
  2. A széndioxid és más üvegházhatású gázok arányának emelkedése a légkörben előbb-utóbb a klíma felmelegedéséhez vezet. Ez alapvetően fizika, és elég nagy biztonsággal állíthatjuk, hogy így van, még ha egyik évről a másikra a hőmérséklet szokásos kiszámíthatatlansága ezt el is fedi. Ennek ellenére ezt nagy előszeretettel kérdőjelezik meg azok, akik nem hisznek az egész klíma-dologban.
  3. Ugyanakkor a klímaváltozás pontos mértéke és sebessége nagyon bizonytalan. A légkör egy nagyon bonyolult rendszer, és több pozitív és negatív visszacsatolás is létezik. Néhány visszacsatolás lassítja a klímaváltozást – például az óceánok az emberiség által kibocsátott széndioxid felét elnyelik. Ugyanakkor vannak pozitív visszacsatolások is – az olvadó jég sötétebbé teszi a felszínt, amely jobban elnyeli a napsugarakat és így gyorsítja a felmelegedést. És lehetnek olyan „átbillenési pontok”, amelyek gyors, elszaladó klímaváltozást eredményezhetnek (az eddig örökké fagyott mocsarakból az olvadáskor felszabaduló metán okozhat ilyen hatást).
  4. A bizonytalanság a cselekvés mellett szóló érv, nem ellene. Minél nagyobb a bizonytalanság, annál nagyobb az esélye annak, hogy katasztrofális klímaváltozás következik be. Ezt a mindennapi gondolkodásunkkal elég nehéz felfogni, az átlagember tendenciózusan figyelmen kívül hagy jópár kis valószínűségű, de nagy hatású eseményt, és a klímakatasztrófa ilyen. A bizonytalanság azt is nehézzé teszi, hogy a kockázatokat közérthető nyelven fogalmazzuk meg. A klímakonferenciákon bevezetett 450 ppm CO2 illetve 2 C fok melegedési határ arra jó csak, hogy valahogy megfoghatóbbá tegye a kockázatokat. De persze semmi garancia nincs arra, hogy elkerülünk egy klíma-katasztrófát, ha ezen a szinten belül maradunk, mint ahogy arra sem, hogy az biztosan bekövetkezik, ha ezeket a szinteket túllépjük. ”Csupán” arról van szó, hogy a kockázatok folyamatosan emelkednek a nagyobb CO2 koncentrációval, és a kutatók húztak egy vonalat, ami még elfogadhatónak tűnt.
  5. A klímaváltozás az emberekről szól, és nem a ”bolygóról” vagy a ”természetről”. A Föld sok klímaváltozáson ment már keresztül történelme során, és néhány ezek közül valószínűleg elég gyors volt. Volt legalább 5 nagy kihalási esemény, és a Föld éghajlata a ”hógolyó” és az ”üvegház” között ingadozott, az élet mégis megmaradt rajta. Jó eséllyel gondolhatjuk tehát, hogy a földi élet valahogy tovább menne az emberek okozta esetleges pár fokos klímaváltozás után is, a kérdés az, hogy az emberek túlélnék-e. Az utóbbi 10 ezer év viszonylag stabil klímája a kivétel volt a Föld életében, azonban az emberi civilizáció ehhez a kivételhez szokott hozzá. A gyors klímaváltozás miatt összeomolhat az emberi civilizáció azon képessége, hogy nagy mennyiségben élelmiszereket és egyéb hasznos dolgokat állítson elő a maga számára. Az emberek tömeges kihalása valószínűleg sokkal előbb következne be, mint sok más faj kihalása. Vagyis elsősorban önző okokból érdemes az emberiségnek a klímaváltozással foglalkoznia.
  6. A klímaváltozás nem egy könnyen megoldható kérdés, és az, hogy eddig még nem sikerült megoldani, nem egy nagy összeesküvés eredménye. Sok széndioxid kibocsájtó esetében nagymértékű inerciával találkozhatunk – az erőművek például milliárd dollárokba kerülhetnek, és évtizedekben mérhető az élettartamuk. Általában is jó dolog lenne, ha a társadalmak és a gazdaságok nyitottabbak lennének a változásra, mint amennyire most azok, de jelenleg szinte lehetetlen az energia infrastruktúra gyors megváltoztatása. Ami szintén fontos, a jelenlegi CO2 mentes energia-technológiák valamilyen fontos szempontból (ez általában a költség) alacsonyabb rendűek a széndioxidot kibocsátókhoz képest. A széndioxid kibocsájtás a legjobb esetben is csak lassan fog csökkenni.
  7. A klímaváltozás problémájára lesz megoldás – valamilyen módon. Mi elfogultak vagyunk, és azt szeretnénk, ha a megoldás magában foglalná az emberi civilizáció és prosperitás fennmaradását (hogy az emberiség túléléséről ne is beszéljünk). Hogy ez lehetséges legyen, az emberiségnek hosszú távon (évtizedek során) a széndioxid nettó kibocsájtását meg kell szüntetnie. Amíg ez megtörténik, addig kockázatokat futunk, és egyensúlyozunk ezen kockázatok esetleges kárai és a csökkentésük költségei között. Lehetséges, hogy az egyensúlyozást elvétjük. Nem csoda, hogy sokan inkább tagadják az egész problémát, mint hogy ezt belássák, mert nem egy kellemes gondolat.
  8. A klímaváltozás problémáját nem az fogja megoldani, hogy kevesebbet fogyasztunk. Az emberek, ha választási lehetőségük van, sokkal több energiát és egyéb dolgot fogyasztanak, mint ami kompatibilis lenne a nulla nettó CO2 kibocsájtással. A morális ráhatás nem lesz hatékony, és a diktatúra, még egy zöld diktatúra sem jó ötlet. Csak a technológia fejlődése képes a megoldásra, és ebben kell az emberiségnek jobbnak lennie (valamint a klímatudományban, hogy jobban lássuk a kockázatokat). Mivel a klímaváltozás szorosan kapcsolódik a fogyasztás és a nemzetek és generációk közötti elosztás kérdéseihez, ezért az alapvetően politikai ügy, és az is marad. Mégis, a közgazdászok és klímakutatók fontos iránymutatást adhatnak a politikusoknak, a kockázatok felmérésében, minimalizálásában, és a hatékony megoldási módok támogatásában.
  9. A klímaváltozás hosszú távú probléma, több évtizedes időtávval. Nem az számít igazán, hogy idén vagy jövőre csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsájtását. Sőt, ha a jövőben sokkal több kibocsájtás csökkenést tudunk majd elérni, mert az olcsóbb, akkor a jövőben érdemes elkölteni a véges rendelkezésre álló erőforrásainkat, és nem most. Ugyanakkor az optimális kibocsájtás csökkenési pályához meg kell becsülnünk, hogy a jövőben mennyibe kerül majd a csökkentés, és hogy vajon a társadalom mit lesz hajlandó finanszírozni. Mi több, a létező energia-infrastruktúra üzemeltetőinek részérdeke az, hogy a meglévő eszközeiket évtizedekig üzemeltessék – ez lelassíthatja a változás sebességét a jövőben. Egyáltalán nem könnyű kiszámolni, hogy mi a teendő, ezért is gyanús az, ha valaki nagyon határozott a kérdésben.

 

Ennyit röviden az alapállásunkról; klímaügyekről ezeket figyelembe véve írunk majd a továbbiakban is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr384468166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása