Prostitúció és egyetemi tandíj

Ez volt a két befutó szavazásunkon. Kinek hol a határ, meddig tarthatnak a piacok? - tettük fel a kérdést pár hete a blogon. Mintegy 250-en töltötték ki a kérdőívet, most bemutatjuk, hogy a válaszadók az egyes kérdésekben mennyire piacpártiak.

„Teszteld, meddig elfogadható neked a szabadpiac! Engedélyeznéd, hogy a Sandy-hurrikánhoz hasonló katasztrófák esetén a benzinkutak megemeljék az áraikat? Eladhassa bárki fél veséjét?” – kérdeztük olvasóinktól.

A konkrét kérdéseket a poszt végén lehet elolvasni (ha még kitöltenéd a tesztet, javasoljuk, hogy ott kezdd, nehogy a részletesebb eredmények befolyásoljanak). Emlékeztetőül: a kérdések arra kérdeztek rá, hogy a válaszoló mennyire bízná a piacra az elosztást az alábbi területeken:

  1. Benzin-elosztás katasztrófa esetén
  2. Munkabérek csökkentése, ha nő a munkanélküliség
  3. Prostitúció legalizálása
  4. Saját szerv (pl. vese) eladása
  5. Élelmiszer-elosztás élelmiszerhiány esetén
  6. Hitelkamatok szabad meghatározása
  7. Tandíj az oktatás egyes területein

250 körüli válasz érkezett.

A kérdőív teljesen anonim volt, értelemszerűen a válaszok nem reprezentatívak. (Tudatosan nem kérdeztünk a válaszolók korára, nemére, végzettségére sem. Olvasóink, illetve a válaszolók többsége valószínűleg a magyarországi átlagnál képzettebb, magasabb jövedelmű.)

Az alábbi ábra azt mutatja 0-tól 100-ig terjedő skálán, hogy az egyes témákban mennyire piacpártiak a válaszolók. 100 a teljesen piacpártit, 0 a piacot az adott kérdésben teljesen elvetőt jelöli, tehát az 50-es szint a „vízválasztó”.

eredmenyek1.pngA válaszok átlaga az egyes kérdéseknél (100: teljesen piacpárti)

A válaszadók inkább piacpártinak bizonyultak a prostitúció, a munkahelyek/munkabérek, a hitelkamatok és a benzinelosztás kérdésében. A szervek eladásában és az élelmiszerek elosztásában inkább piacellenesek, tehát ott kevesen engednék meg, hogy a kereslet-kínálati viszonyok alapján kialakult áron valósuljon meg az elosztás.

Olvasóink a prostitúció kérdésében bizonyultak leginkább „piacpártinak”: a 100-as skálán 73 pontot ért el a kérdés, a válaszolók több mint fele (54%)  teljesen egyetért a legalizálással (kölcsönösen egyetértő felek között), további negyede (23%) részben egyetért vele, a teljesen elvetők aránya alig 13%.

A legtöbben a szervek szabad eladását utasítják el teljesen (a válaszolók 38%-a), ennél valamivel kevesebben teljesen elutasítók a piaci élelmiszer-elosztás kérdésében (34%).  Ez nem nagyon lepett meg minket: a szervek leírt szabad adásvételét mi sem bíznánk egyértelműen a piacra, az élelmiszerre vonatkozó kérdést pedig félig-meddig kontrollkérdésnek is szántuk.  

Figyelmes olvasóinknak ugyanis feltűnhetett, hogy a benzinár-emelésre és az élelmiszerár-emelésre vonatkozó kérdés nagyon hasonlít egymásra. A hasonló kérdéssel azt teszteltük, hogy hiány esetén van-e különbség a válaszokban attól függően, hogy étel vagy benzin elosztásáról van-e szó, illetve, hogy a kettőben mennyire konzisztens a válaszadók véleménye. A válaszok alapján azt látjuk, hogy az élelmiszerek piaci alapú elosztásával kapcsolatban általában elutasítóbbak az olvasók. Ugyanakkor azok, akik inkább piacpártiak a benzin elosztásának kérdésében, azok az átlagnál piacpártibbak az élelmiszerek elosztásában is – e két kérdésre érkezett válaszok között volt a legerősebb a korreláció (avagy az asszociációs kapcsolat), tehát a válaszadók aránylag konzisztensen válaszoltak.

Még nem szóltunk a tandíjakról: itt igen nagy megosztottság figyelhető meg a válaszokban. Mint a lenti ábra mutatja, az olvasók több mint fele támogatja a felsőoktatásban a tandíjakat. Ugyanakkor a szavazók bő harmada szerint még az egyetemeken sem szabadna az oktatás díját a hallgatókkal/szüleikkel megfizettetni, azaz majdnem annyian teljesen elutasítók a tandíjjal, mint a szervek adásvételével kapcsolatban!

eredmenyek22.pngAz oktatás mely szintjén viseljék a tanulók/szüleik a költségeket? A válaszok megoszlása

Minden kérdésben piacpártinak igen kevesen mutatkoztak. 250-ből egyetlen válaszadó értett egyet minden esetben a teljes piaci elosztással, a tandíjon kívüli kérdéseknél pedig 7-en voltak teljesen piacpártiak, ez alig 3%.

A szélsőséges piac-elutasítás hasonlóan ritka volt a válaszokban. Ez nem túl meglepő egy gazdasági blogon. Azt viszont nem gondoltuk, hogy messze a prostitúció lesz a favorit…



Emlékeztetőül a (teljesen anonim) kérdőív:

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr144931206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása