Viszlát 2021! – I. rész
Mi történt idén a kőolajpiacon?

Az év végének közeledtével egy négyrészes sorozatban az év energiapiaci eseményeit foglaljuk össze. Ennek első felvonása a kőolajpiacon történteket ismerteti.

2021-ben a Brent jegyzése kis megtorpanásokkal, de folyamatosan emelkedett. A tavalyi mélyponthoz képest a globális kereslet erősen növekedett, köszönhetően a növekvő átoltottságnak a fejlett világban és a társadalom alkalmazkodásának a COVID-19 járványhoz. A legfrissebb adatok alapján az év végére a világ olajkereslete megközelítette a járvány előtti szinteket. Ezzel párhuzamosan az OPEC+ konzervatív, óvatos kínálatmenedzsmentjének és a lassan alkalmazkodó amerikai palaszektornak köszönhetően a kínálati korrekció lemaradt a keresletéről. Azonban az általános megatrendeken túl számos egyéb kisebb esemény mozgatta az árakat, akár ráerősítve az általános trendre, akár tompítva azt.

Brent ár alakulása
Forrás: Platts

Az első nagyobb nem várt sokkok márciusban érték a piacot. A hónap második felében az Ever Given konténerszállító hajó szűk egy hétre lezárta a világ legforgalmasabb kereskedelmi csomópontját, a Szuezi-csatornát. A helyzet azért volt kritikus, mert az olajipar – és minden más szektor – ellátási lánca extrém módon kitett a csatorna forgalmának. Európa jelentős volumenben importál kőolajat és gázolajat a Közel-Keletről és Ázsiából, ami átmenetileg nem volt megoldható az akkori körülmények közt. Egy hosszabb lezárás alternatívája Afrika megkerülése, ami hetekkel meghosszabbítja a szállítási időt és megnöveli a költségeket. Ezzel szinte egyidőben egy sikeres húti támadás a szaúdi olajipari létesítmények ellen tovább borzolta a kedélyeket a piacon.

Ezt követően tavasszal az árak növekedése megtorpant, a Brent ára stabilizálódott 60-70 dollár/hordó szinten. Ez alapvetően két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az OPEC+ elkezdte növeli a kínálatot a növekvő árakra válaszolva, másrészt a kereslettel kapcsolatos aggodalmak is előtérbe kerültek a koronavírus harmadik hulláma miatt. Az aggodalom elsősorban India miatt volt, ahol a csúcson nagyságrendileg 400 ezer új esetet jelentettek naponta, ami az akkori világadat közel felét tette ki.

Nyáron újabb lendületet vett a Brent ára. A koronavírus esetszámok csökkenését követően a kormányzati szigor enyhült világszinten, aminek következményeként a kereslet is erős volt. Szintén árfelhajtó hatása volt annak, hogy az iráni elnökválasztást a konzervatívabb jelölt nyerte meg, ami lelassította a tárgyalásokat a nukleáris egyezménnyel kapcsolatban és ezzel egyidőben az iráni kőolajexport visszatérését is.

Ősszel a koronavírus újra előtérbe került és a Brent ár növekedési trendje átmenetileg ismét megtorpant. A delta variáns magasabb fertőzőképessége miatt a piaci szereplők kereslettel kapcsolatos kilátásai ismét borúsabbak lettek átmenetileg, de ezt részben tompította, hogy az Ida hurrikán okozta károk miatt az amerikai kínálat is szűkösebb volt, valamint az OPEC+ is alulteljesített a kvótáihoz képest.

A „népi bölcsesség” alapján az év végén a részvények és árucikkek erősen teljesítenek a piacokon, amit Mikulás rally-nak hívunk. A kőolajpiac eddig nem e megfigyelés szerint viselkedett az ünnepi időszakban, mivel az Omikron variáns megjelenésének hírére közel 10 dollár/hordót csökkent a Brent ára egy nap alatt, amit azóta is csak részben nyert vissza.

Hogy mit hozhat 2022? Jó kérdés, amire a mostani volatilis környezetben – de általánosságban is – nehéz jó választ adni. Jelenlegi tudásunk szerint a kereslet növekedési üteme lassulni fog, hiszen az év végére az olajkereslet megközelítette a járvány előtti szintet – mégha szerkezetében a légi közlekedés alulteljesítése miatt továbbra is eltér –, emiatt jövőre már kisebb korrekciós hatással lehet számolni. Ez lehetőséget ad a kínálatnak, hogy utolérje a keresletet, akkor is, ha a most tapasztalható kínálati fundamentumok (az OPEC+ a piaci igényeknél lassabban növeli a kínálatot; az amerikai palakitermelés növekedési üteme is elmarad a korábban tapasztaltaktól, mivel a pénzügyi fenntarthatósági szempontok kerültek előtérbe, a korábbi termelésmaximalizálás helyett; lassan haladó iráni atomalku) 2022-ben is velünk maradnak. Ennek eredője az lenne, hogy a most tapasztaltnál alacsonyabb árakat kéne látnunk az elkövetkező évben, valamint a koronavírussal kapcsolatos potenciális események is inkább lefelé mutató kockázatot rejtenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr4716788494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása