Atomi trükk

2 atomblokkot építünk. Építenek nekünk az oroszok. 3750 milliárd forintért. 2023-ra kész is lehet az első. Legalábbis a megállapodás szerint. Megépül-e vagy nem? Bukás lesz vagy siker? Szavazz te is!

Vargha Péter Simon és Zsoldos István írása

Tenderén kínjának

Amíg mindenki azon vitatkozik, kell-e tender, vagy most már inkább kellett-e volna tender, és pontosan hogy néz ki a finanszírozás, addig sem arról van szó, hogy kell-e egyáltalán most Magyarországnak atomerőmű. Pedig ez a fő kérdés.

A mi válaszunk pedig, hogy a mai állás szerint nem kell atomerőmű. Se tenderrel, se tender nélkül.

4es_metro_paks_2.pngHasonlít? 4-es metró és Paks.
 Forrás: nol.hu (4-es metró) és egy publikus Picasa-album (Paks)

Drága, drága, drága

A 3750 milliárdos becsült költség alapján irgalmatlan drága lesz az ezzel nyert áram. 95 euró/MWh környékén (forintban: 29 Ft/kWh), ami több mint a jelenlegi nagykereskedelmi ár kétszerese. De ezt még nem tudjuk pontosan. Igazából nem látjuk a feltételeket, mert nem látunk számításokat. Beígérjük a GDP több mint 10%-át úgy, hogy a nyilvánosság nem ismeri a számokat.

Az egyetlen nyilvános szám a beruházás várható összköltsége (az is persze csak körülbelül). Ebből viszont kiszámolható, hogy az áram ára csak akkor lehetne a fenti 95 euró/MWh-nál lényegesen alacsonyabb, ha olcsón, a piaci szint alatt finanszíroznák a projektet– mondjuk 3%-on. Ekkor már kijöhet az, hogy az atomerőműben termelt áram költsége kb. a mai zsinór áramárnak feleljen meg.

paks2.pngForrás: saját számítások, MIT modell, HUPX. *: 2015-ös éves forward zsinór áramár.

Tehát a rejtély megoldása lehetne, ha kiugróan olcsó finanszírozást kapunk. De miért tenné ezt a Rosatom (áttételesen az orosz állam)? Mert jószívűek és nem üzleti szempontok alapján döntenek? Nekünk az az érzésünk és a tapasztalatunk, hogy a jó tündérek csak a mesékben vannak, és nem az üzleti életben. Különösen nem az orosz üzleti életben. Ha jelentősen olcsóbban finanszírozná nekünk az erőművet a Rosatom, mint ahogy az angliai Hinkley Point-i erőművet finanszírozza az EDF (és annyival olcsóbban is építik), akkor miért nem ők építenek Angliában erőművet? Ha minden ilyen szép és jó, miért döglődik a cseh atomerőmű-projekt?

Valószínűbb, hogy a költségek valahol bújtatva jelentkeznek. Hogy hol, azt a feltételek megismeréséig csak találgatni lehet, de szkeptikusak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy Oroszország pont most és velünk akarná elkezdeni az önzetlen jótékonykodást. Az egyik legnagyobb kérdés például, hogy ki viseli a projekttel kapcsolatos kockázatokat: az atomerőműveknél szokásos csúszást és költség-túllépést (erről itt írtunk korábban).

Épp az óriási kockázatok miatt kell magas tőkeköltséggel számolni az atomprojekteket (jóval magasabb hozammal, mint amekkora az állampapírok hozama). (Lásd például az MIT elemzését, mi is az ő modelljüket használjuk a számolásokhoz).

Nincs benne rendszer

A jelenleg működő blokkok a 30-as évek elejéig-közepéig gond nélkül működhetnek, sőt nem kizárt, hogy az élettartamuk még ez után is meghosszabítható. Az első új blokkot pedig már 2023-ban üzembe állítanák. Nagy eséllyel óriási áram-túlkínálat lenne, főleg éjszaka, amikor már most is az van. És máshol is az van Európában, olyannyira, hogy néha negatív az áram ára.  De akkor mit kezdenénk az átmeneti ideig az irdatlan mennyiségű árammal? Építünk még laza újabb 1000 milliárd forintért egy rossz hatékonyságú szivattyús energiatározót, ami felszívja az éjszakai áramot és visszaadja nap közben?

Majdnem 2100-ig egy rugalmatlan, drága technológiára tesszük fel minden pénzünket? Miközben a megújulókban és az energiatárolásban is dübörög a technológiai fejlődés, és egy évtizeden belül akár támogatás nélkül is versenyképesek lehetnek?

3 kimenet lehetséges

A) a projektet mégsem építik meg, mert időközben kiderül, hogy nem jók a feltételek

B) a projektet megépítik, sohasem hozza vissza az árát, az adófizetők fizethetik a pluszköltségeket (ez persze utólag nem biztos, hogy nyilvánvaló lesz)

C) a projektet megépítik, és behozza az árát – mert mondjuk kiderül a globális gázbőségről, hogy az csak egy vicc volt, sokszorosára nő a gázár, ráadásul leáll a napelemeknél (és minden más területen) a technológiai fejlődés

A jelenlegi információink alapján a 3 közül mi ezt a legutóbbit tartjuk a LEGKEVÉSBÉ valószínűnek.

És szerinted? Szavazz!

Update1: a szavazás összesített eredménye elérhető a Facebook-oldalunkon:

A poszt szavazóinak több mint a fele szerint megépül ÉS veszteséges lesz.

Update2: a poszt elérhető az angol nyelvű blogunkon, a Barrelperday.com-on is: Hungary does not need new nuclear blocks.

És ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr265759622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Irán (7) Iran (4) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása