Mindegy hova, csak innen el!

Ha választhatna, a magyarok többsége nem abban az országban élne, mint ahol most él. Az se, aki már külföldön van. De Magyarországot a többség messze elkerülné. Több mint 1800-an töltötték ki kérdőívünket: „Te hol élnéd le az életed, ha szabadon választhatnál”. Itt vannak az eredmények.

151013-hitchhiker-vjp.jpgFotó: gapyear.com

Te hol élnél, ha választhatnál? – szólt kérdésünk

  • Két hete megkérdeztük, ki hol élne rövid távon (a következő öt évben) és hosszú távon, ha nem lenne adminisztratív korlátozás.
  • Annyi megkötést tettünk a hosszú távnál, hogy a döntés végleges: a válaszadó utána már nem költözhetne máshová.
  • Több mint 1800-an válaszoltak az anonim kérdőívre (itt olvasható). Az eredmények nem reprezentatívak.
  • A kitöltők többsége (70%-a) diplomás, nagy részük (szintén 70%-a) férfi, az átlagéletkor kb. 40 év. A kitöltők 13%-a jelenleg külföldön él.

És akkor az eredmények, kommentek:

 

  • A válaszadók 82%-a nem ott élne szívesen, ahol most. És ez nem csak a fiatalokra igaz: a 25 év alattiaknál az arány 75%, a 64 év felettieknél 82%, a csúcs pedig a 45-64 éves korosztálynál van.
  • A külföldön élők 60%-a élne máshol külföldön, mint most – a külföldről elköltözni vágyóknak azonban csak 11%-a jönne haza Magyarországra.

  • A Magyarországon kívüli célországok közül hosszú távon az USA a legnépszerűbb a férfiaknál, a nőknél az USA és Ausztria holtversenyben áll az élen (13, illetve 9-9%-kal).
  • 32% menne hosszú távon angolul beszélő országokba (USA, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Egyesült Királyság, Írország, ebben a népszerűségi sorrendben).

  • 31% menne Északnyugat-Európába (Ausztria, Svájc, Németország és meglepően erős Skandinávia, az utóbbi összesen 6%-kal), míg Dél-Európába 10% hosszú távon.

  • Meglepően sokan élnének Ausztráliában és Új-Zélandon. A két országban együtt rövidtávon többen élnének, mint ahányan Magyarországot választanák (és hosszú távon is közel annyian).
  • Ezzel szemben például az Egyesült Királyság nem került a TOP 10 hosszú távú cél közé, noha a jelenleg külföldön élők közül sokan már most is ott laknak.

 

  • A leggyakoribb választási szempont az életstílus volt (50%), ezt követi a béke/biztonság (20%), majd a pénz/karrier (10%),de sokan írtak egyéb, és több szempontot, lent ezekből is csemegézünk

„Mintha Magyarországot kiszervezték volna alólam” – pár idézet a bejött kommentekből

"ésszerűség, jó fejek, tolerancia, nem korrupt (annyira:), vidámság, tollalslabda, sör" – írta valaki, aki Dániába költözne

 

Úgy érzem mintha Magyarországot kiszerveznék alólam, én maradtam aki vagyok, miközben a hazám lassan egy idegen országgá válik.

 

Egyébként mindegy hova, csak innen el.....

 

több kivándorolt ismerős se kint, se itt nem érzi már otthon magát, nem irigylem őket...

 

Kárpátaljáról települtem át Magyarországra, és úgy érzem hazataláltam. Itt vannak a családunk gyökerei. Magyarország egy gyönyörű, csodálatos ország! Ezt valamiért csak az itt lakok nem veszik észre, talán megszokták, hogy egy ilyen szép helyen élnek ..
Amerikába kalandvágyból költöznék: kicsit megtapasztalni más kultúrát, tájakat, embereket. Megtanulni magas szinten egy világnyelvet.

 

További idézetek a poszt végén

Minket is meglepett, milyen kevesen mondták, hogy Magyarországon élnének

  • Persze valószínű, hogy egy ilyen kérdőívre eleve inkább az válaszol, akinek elege van.
  • Másrészt pedig biztos sokan vannak, akik csak beszélnek róla, de valójában nem mennének ki, ha lenne lehetőségük.
  • Meg sokaknak ez nem is lehetőség, nyelvi, családi, egyéb okokból, ahogy ezt többen írták is.

Kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

„haza is költözök előbb-utóbb, csak legyen kicsit jobb a helyzet” – további idézetek

Kanári szigetek

fő szempontok: időjárás - nem kell fűteni (gázszámla), mosni sem kell sokat a lenge öltözék miatt és boyler helyett is elég egy fekete hordó a tetőn (villanyszámla), 0-3-7-13.5% áfa, nincs szúnyog és légy.
negativum: Teide vulkán, csótányok

 

Romantikus vágyakozás a teljes újrakezdésre. – Új Zélandon élne

 

Itt élhetek magyarul - akármilyen jól beszélsz egy nyelvet, az sosem lesz az anyanyelved.

 

Lakatlan sziget miért nem volt a választhatók között?

 

2 éve élek kint
fontos még: állampolgárság, nyugdíj – Norvégiában élő válaszoló

 

az elmúlt 20 évben javarészt külföldön éltem, Lassan gimnazisták lesznek a gyerekeim, megyünk haza. – Norvégiában élő válaszoló

 

Jelenleg is Svájcban élek, szeretnék otthon inkább de szamunkásként ott 80 ezer ftot kerestem, itt a 10-szeresét, itt van munkám , ott nem volt már az utolsó időkben. Ennek ellenére minden odaköt, ide a pénzen kívül semmi, ha tehetem 3 havonta hazamegyek és biztos, hogy haza is költözök előbb-utóbb, csak legyen kicsit jobb a helyzet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr926223349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japan (3) Japán (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása