Paksi születésnap: lesz-e ebből erőmű?

Megismételt szavazás! Éppen egy éve jelentették be a paksi bővítés tervét. Elmúlt a kezdeti sokk, de jött pár újabb. Mi változott szerinted? Megépül-e vagy nem? Bukás lesz vagy siker? Szavazz te is! A Guruló jubileumi posztjában ugyanazt kérdezzük, mint egy éve.

Egy éve történt a bejelentés: tender nélkül Oroszország építhet két új paksi blokkot.

paks1eves_2.jpg

Boldog, boldog, boldog születésnapot! Kép: Guruló paint.

A kezdeti sokk után másnap írtunk róla, a véleményünk azóta is változatlan: nem kell most atomerőművet építeni, mert drága. Többek közt ezeket írtuk:

Amíg mindenki azon vitatkozik, kell-e tender, vagy most már inkább kellett-e volna tender, és pontosan hogy néz ki a finanszírozás, addig sem arról van szó, hogy kell-e egyáltalán most Magyarországnak atomerőmű. Pedig ez a fő kérdés.

A mi válaszunk pedig, hogy a mai állás szerint nem kell atomerőmű. Se tenderrel, se tender nélkül.

A 3750 milliárdos becsült költség alapján irgalmatlan drága lesz az ezzel nyert áram. Igazából nem látjuk a feltételeket, mert nem látunk számításokat.

Beígérjük a GDP több mint 10%-át úgy, hogy a nyilvánosság nem ismeri a számokat.

Az egyik legnagyobb kérdés például, hogy ki viseli a projekttel kapcsolatos kockázatokat: az atomerőműveknél szokásos csúszást és költség-túllépést.

A teljes írás: Atomi trükk (2014. január 15)

Mivel tudunk többet azóta? Nem sokkal.

A 444.hu tegnap iszonyú hosszú posztban összefoglalta az egy év Paks-bővítéssel kapcsolatos eseményeit. A konklúzió igazából szerintünk az, hogy nem sokkal tudunk többet. Nemrég aláírták a megvalósítási szerződéseket, de azok jó pár évig titkosak. Még mindig nem világos, ki milyen kockázatokat visel: mi történne például, ha valamelyik fél (neadjisten;) később ki akarna hátrálni a projekt mögül, vagy melyik bíróság dönt a vitás kérdésekben.

Ami biztosan változott, az az orosz gazdasági környezet: kemény pénzügyi válsággal néznek szembe. Erről részletesen írtunk korábban: Így viszi el Putyin pénzét a zuhanó olajár és Oroszországnak jól is jöhet a válság (Index/Pénz beszél)

Ott is feltettük a kérdést, vajon ez hogy hat a paksi bővítésre?

Lesz-e Paks és megéri-e? Szavazz!

És egy éve megkérdeztük azt is, hogy ki mit gondol, lesz-e erőmű, és behozza-e az árát. Akkori kérdőívünkre a blogon és az Indexen több mint 10 ezren válaszoltak, sőt még azóta is jön rá heti rendszerességgel szavazat.

Ezért gondoltuk épp itt az ideje, hogy megkérdezzük, hogy azóta változott-e a projekt megítélése. (Az akkori eredménnyel most nem akarjuk befolyásolni a szavazást, de később bemutatjuk).

3 kimenetet vázoltunk

A) a projektet mégsem építik meg, mert időközben kiderül, hogy nem jók a feltételek

B) a projektet megépítik, sohasem hozza vissza az árát, az adófizetők fizethetik a pluszköltségeket (ez persze utólag nem biztos, hogy nyilvánvaló lesz)

C) a projektet megépítik, és behozza az árát – mert mondjuk kiderül a globális gázbőségről, hogy az csak egy vicc volt, sokszorosára nő a gázár, ráadásul leáll a napelemeknél (és minden más területen) a technológiai fejlődés

És szerinted? Szavazz!

Kommentben várjuk az egyéb kimeneteket!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr467075943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japan (3) Japán (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása