Kétharmaddal a polgárháborúba? Venezuelában nő a láz

Kétharmaddal nyert az ellenzék, de a nettó bűnöző mai vezetés valószínűleg nem fog csöndben távozni. A venezuelai elnök az alacsony olajárak első politikai áldozata. De jó eséllyel nem az utolsó.

Elsöprő győzelmet aratott az ellenzék a chavez-i baloldal felett a választásokon. Az elnök személyéről nem szavaztak, csak a parlament összetételéről, de a most győztes ellenzék a szupertöbbségével akár az alkotmányt is átírhatja. A lakosság elégedetlensége és az ellenzéki győzelem egyáltalán nem meglepő: politikai és gazdasági változást akarnak.

maduro630chavez83rgbwe.jpg

Chavez és gyengekezű utódja, Maduro. Kép: chavez.org.ve

Totális gazdasági kudarc vezetett idáig

A gazdaság már az olajáresés előtt is romokban volt, azóta viszont a szétesés felgyorsult: 200 százalékos az infláció, súlyos recesszió van, idén 10%-kal eshet a GDP, az alapvető cikkekből is hiány van, mint wc-papír (lásd korábbi írásunkat: Venezuela esete az állami közműszektorral).

Akkor most jön a szép hatalomváltás, (ahogy a magyar sajtóból, blogokról talán elsőre gondolnánk)? Lehet, de szerintem nem túl valószínű.

Venezuela alapvető problémája, hogy hasonlóan a többi, döntően olaj- vagy más ásványkincs-bevételekből élő országhoz, minden az „égből hulló” jövedelem szétosztásáról vagy sokszor szétlopásáról szól. Ez az ásvány-vagyon-paradoxon: az előrejutás legjobb módja az, ha az égből hulló mannából egy kicsit többet szerzünk, nem pedig az, ha termelünk és hatékonyak vagyunk. A választók elégedetlenségét is le lehet szerelni egy kis alamizsnával – bizonyos értelemben a lakosságot is korrumpálja az ingyen pénz.

A nagy ásványi vagyonnal megátkozott országok sokszor nagyon rosszul működnek. És most jön a teszt: mi történik akkor, ha sokkal kevesebb manna hull az égből. Az első reakció valószínűleg nem az alkotó tevékenységre való csendes átállás, hanem a kemény harc a maradék koncon.

Köztörvényes politikusok

Venezuela jelenlegi vezetése a velejéig korrupt, az, hogy összefonódott a köztörvényes bűnözéssel, enyhe kifejezés. Legutóbb az elnök, Maduro családtagjait kapták rajta drogkereskedelmen az USA-ban.

Egy ilyen rezsim jól felfogott érdeke, hogy bármi áron átmentse hatalmát. Ha nem tenné, megszűnne a pénzforrása és a börtönt is sokan kockáztatnák. Lásd pl. egy venezuelai blogger-jogász véleményét a New York Timesban, aki azt veszi végig, hogy milyen jogi trükköket vethet be a jelenlegi vezetés a választási vereség után, hogy hatalmát megtartsa.

Egy érdekes momentum: korábban Chavezék a saját előnyükre írták át a választási rendszert, és a mostani szavazáson ez a módosítás ütött vissza.

Hasta la (Cha)vista?

De félek, hogy nem csak jogi trükkökre lehet számítani. Venezuelában a kormányzó párt és a környékén lévő figurák és még sokan mások eddig sem riadtak vissza az erőszaktól (lásd a korábbi tüntetésekre adott kemény választ, a gyakori emberrablásokat, vagy legutóbb a választási kampányban lelőtt ellenzéki politikust).

A katonaság is nyakig benne van a zűrös ügyekben. Igaz, hogy a katonaság nem avatkozott a választásba, amiért most mindenki hálás, de ha az ellenzékkel nem tudnak megegyezni a „pénzelosztásról” (ami ugye nem egy „szép, demokratikus átmenet” lenne), akkor már lehet, hogy nem lesznek ilyen megengedőek.

Ezért annyira nem lenne meglepő, ha a helyzet akár komoly konfliktusokba, polgárháborúba torkollna. Ha pedig elfajul a helyzet, az rövidtávon Venezuela olajkitermelését is érintheti – olajpiaci túlkínálat ide vagy oda, egy masszív kiesés az olajárakat is felviheti.

Venezuela már a magas olajárak idején is rossz helyzetben volt, mert az erőforrás-átok, a baloldali populizmus és a végtelenül rossz hatékonyságú állam sajátosan káros kombinációját valósította meg. Ugyanakkor a többi olajtermelő ország is hasonló dilemmákkal néz szembe, még ha a jobb kiinduló pozíció és a nagyobb devizatartalékok miatt ez nem is annyira látványos. Az uralkodó osztályok most valószínűleg aggódó szemeiket Venezuelára vetik.

venezuela1.jpgVenezuelai mindennapok: már hozzászoktak az áramszünetekhez. Lásd: Venezuela esete az állami közműszektorral

Maduro, a néhai Hugo Chavez gyengekezű utódja persze könnyen eltűnhet most a süllyesztőben, annak ellenére, hogy mandátuma elvileg 2019-ig tart. Úgy tűnik, már a vezetés többi részének sem érdeke, hogy megtartsa. De ez nem garancia arra, hogy az átmenet simán menjen: ő elmenekülhet, de az eddigi rendszer fő haszonélvezői nem fogják könnyen feladni. Szóval lehet itt még durvulás.

De bárcsak ne lenne igazam.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

 

A Hasta la (cha)vista szójáték nem saját, a Financial Times-on láttam először.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr908156210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása