Az európai gázpiac még mindig törékeny

 

A kedden történt robbanás az ausztriai Baumgartenben, megspékelve a norvégiai csőhálózat sérülésével könyörtelenül rámutatott az európai gázellátási hálózatok törékenységére. Habár a robbanás technikai szövődményeit viszonylag gyorsan kezelték, néhány európai ország a gázpiac egyéb tényezőit is figyelembe véve az átlagnál talán hektikusabb télre számíthat.


 Forrás: gasconnect.at

 

A baumgarteni gázcsomópont

A Bécstől déli irányban található Baumgarten az európai gázpiac egyik legfontosabb központja. Egyrészt többek között ezen a ponton keresztül érkezik az orosz és norvég gáz jelentős része Európába, és ez az a pont, amelyre több dél-európai ország gázellátása jelentős részben támaszkodik. Az orosz gáz egyfelől Szlovákián keresztül, másrészt pedig az Északi Áramlatból Németországon keresztül éri el az osztrák gázcsomópontot. Innen néhány fontosabb vezeték szállítja tovább a Baumgartenben kezelt gázt Magyarországra (HAG: Hungaria-Austria vezeték), vissza Németországba és Franciaországba (WAG: West-Austria gázvezeték), Horvátországba, Olaszországba és Szlovéniába (TAG: Trans-Austria gázvezeték és SOL: Süd-Ost gázvezeték). A baumgarteni csomópont egyébként viszonylag nagy forgalmat bonyolít le: évente az európai gázkereslet körülbelül egytizede megy keresztül a csomóponton.

  

A robbanás hatása Európában

A gázcsomópont Európában betöltött fontos szerepének köszönhetően a robbanás hirtelen és váratlanul rázta meg az európai energiapiacokat, több energiahordozó árát megemelve. Nemcsak a gáz, hanem a szén (a még mindig legfőbb helyettesítő termék), és mindezzel párhuzamosan az áramárak is emelkedésnek indultak. A hatás szinte mindegyik európai országban érezhető volt, azonban nem mindenhol volt egyenlő a mértéke. A hatás a TAG-vezetéken keresztül ellátott országok (Szlovénia, Olaszország, Horvátország) volt a legnagyobb. Az ausztriai CEGH hub árai a robbanást megelőző 292 USD/ezer köbméterről egészen 413 USD/tm3-re emelkedtek már késő délutánra, amit aztán gyors korrekció követett.

Olaszországban az átlagosnál jobban emelkedett a gáz ára, egyrészt az ország Baumgartennek való nagymértékű kitettsége (az olasz gázkereslet kb. 30 százalékát Baumgartenen keresztül fedezik), másrészt a héten hidegre forduló időjárási viszonyok miatt. A robbanás hatására vészállapotot hirdettek, a másnapi gázárak pedig történelmi csúcsra emelkedtek: egész pontosan 215 százalékkal emelkedve €75/MWh-n álltak meg. Az ország egyéb forrásokból, illetve hazai gáztározóiból fedezni tudta szükségleteit, a probléma gyors elhárításának köszönhetően pedig a továbbiakban nem várhatók maradandó fennakadások.

Hogy ne unatkozzunk, a baumgarteni eseményektől függetlenül, de szerencsétlenül egybeesve, az Északi-tengeren is megsérült az egyik legfontosabb csővezeték, ami nagy-Britanniát látja el – többek között – gázzal. Habár a Baumgartenben történtek kevésbé érintik közvetlenül a szigetország energiabiztonságát, az utóbbi hetek és hónapok eseményeinek fényében közvetetten mégis hatott a gázrobbanás a szigetország piacára is.

Ellentétben Baumgartennel, ahol nagyon gyorsan helyreállították az üzemeltetést, a norvég Forties gáz- és olajvezeték működését várhatóan több hónapra felfüggesztik, miután egy repedést észleltek a vezeték felszínén. A vezeték nemcsak az északi-tengeri olajkereskedelem meghatározó eleme, hanem a britek egyik legfontosabb gázkereskedelmi partnere, Norvégia is többek között ezen a hálózaton keresztül látja el a szigetország piacait (a norvégok 2016-ban a teljes brit gázkereslet majdnem 30%-át szolgálták ki). Már a csővezeték meghibásodása előtt probléma volt, hogy Norvégia Európa egyik legnagyobb gázmezőjéről ideiglenesen beszüntette a gázszállítást egy nem várt áramkimaradás miatt. A kínálati problémákat pedig csak fokozza, hogy a múlt hónapban zárt be véglegesen Nagy-Britannia legnagyobb gáztározója 30 éves működés után, ami korábban a téli csúcskereslet akár 10 százalékát is ki tudta elégíteni. Az országot sújtó tényezők látható hatással voltak a régiós árakra (ld. lenti ábra). A baumgarteni robbanás pedig egy újabb bizonytalanságot jelentett a szigetországnak, hiszen kérdésessé tette, hogy szükség esetén fedezni tudja-e Nagy-Britannia a felmerülő szükségletét a kontinentális Európa piacairól.

A magasabb régiós árak ugyan a szigetország partjaihoz vonzzák a cseppfolyósított földgáz-szállítmányokat, ugyanakkor egy-egy szállítmány akár 2 hétig is hajózhat, mire a legfontosabb partnerektől, Katartól vagy az USA-tól célba érkeznek. Érdekesség, hogy az Oroszországban nemrég megépült, és egyébként amerikai szankciók alatt álló Yamal LNG-terminálból kifutó egyik legelső hajót Nagy-Britannia felé fordították, ezzel jelentős könnyebbséget okozva a briteknek.

 

Európai jegyzésárak különbségei (USD/ezer köbméter)

Forrás: Bloomberg

 

Míg a többi gázár-jegyzéshez képest a brit piacokon jelentősen megugrott az energiahordozó ára, a Baumgarten közvetlen szomszédságában fekvő közép-európai piacokat kevésbé sokkolta a robbanás. Ami Magyarországot illeti, ugyan közvetlenül a robbanás után szó volt a még nem használt szlovák-magyar vezeték megnyitásáról, de a probléma gyors orvoslása, illetve a magyar tározók feltöltöttsége nem tették szükségessé a lépést. Kedvező hatása van az energiabiztonságra annak is, hogy Ukrajnában és a régiónkban az évszaknak megfelelő szinten vannak a gáztartalékok. Így mindent egybevetve azzal a feltételezéssel élhettünk, hogy – ellentétben Olaszországgal, Szlovéniával és Horvátországgal – a gázkereslet kielégíthető maradt volna a csomópont ezen felén, ha a baumgarteni infrastruktúrát nem sikerült volna egy napon belül helyreállítani, rövid távon.

**

Tekintve, hogy a katasztrófa technikai szövődményeit viszonylag gyorsan elhárították, idén télen valószínűsíthetően a baumgarteni események nem jelentenek már fenyegetést Európa gázellátására. Az események ugyanakkor növelhetik a támogatottságát az Európai Bizottság energia uniós terveinek, amelynek egyik sarkalatos pontja éppen az energiaellátás regionális szintre emelése a tradicionálisan nemzeti szintekről. A nagyobb hozzáférés biztosítása egymás készleteihez a fentihez hasonló vészhelyzetekben kulcsfontosságú lehet. A másik fő következmény az erősödő verseny lehet a cseppfolyósított gázért Európa és Ázsia között. Az északi területeken, elsősorban Nagy-Britanniában valószínűleg átmenetileg meg fog nőni az USA-ból érkező LNG aránya, kérdés, hogy az LNG szerepe normál árazási időszakokban is nőhet-e majd érezhetően. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr1113503955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japan (3) Japán (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása