Épületenergetika és dekarbonizáció 2050: sci-fi vagy fantasy?

Az EU ambíciózus dekarbonizációs célokat fogalmazott meg 2050-re vonatkozóan (legalább 80%-os CO2 csökkentés 1990-hez képest), és elindította a SET-Nav projektet, amelynek keretén belül kutatókat kért fel, hogy modellezzék azt a 2050-es állapotot, amelyben teljesülnek a célkitűzések. A kutatók épületenergetikai eredményei számomra azt mutatják, hogy az épületenergetikában a legalább 80%-os CO2-kibocsátás csökkentési cél teljesülésének nagyon sok előfeltétele van.

Kép forrása

A kutatók arról számoltak be, hogy az épületek hűtésére és fűtésére fordított energiafelhasználásnak 2012-2050 között – szcenáriótól függően – 28-35%-kal kellene csökkennie ahhoz, hogy a kapcsolódó CO2-kibocsátás csökkenése megközelítse vagy meghaladja a 80%-ot. Mivel nem valószínű, hogy az EU-s épületállomány addig jelentős mértékben csökkenne, ezt az energiamegtakarítást a felhasznált hűtési-fűtési technológiák energiahatékonyságának javításával és az épületállomány megerősített hőszigetelésével lehetne elérni.

2050.PNG

Egy múlt heti konferencián, amit a REKK szervezett a témában, az épületenergetikai tanulmány egyik szerzője bemutatta a Magyarországra vonatkozó eredményeket is, amiből kiderült, hogy itthon is az EU-s átlaghoz hasonló mértékű épületenergia-igény csökkenéssel számoltak 2050-re. Kérdésre az előadó elmondta, hogy az épületállomány jóformán teljes egészének megerősített hőszigetelésével tartják ezt elképzelhetőnek.

Egy gyors fejszámolás alapján azonban könnyen arra juthatunk, hogy ez gyakorlatilag elképzelhetetlen. A nagyon leegyszerűsített és elnagyolt, de a nagyságrendek meghatározására alkalmas számolást kezdjük a hazai lakásállomány nagyságával, ami 4,4 millió a KSH szerint. Tegyük fel, hogy ebből 800 ezernek a hőszigetelése már most is megfelel a 2050-es elvárásoknak, és csak a maradék 3,6 milliót kellene addigra hőszigetelni. (Egy becslés szerint a hazai lakások 18%-a hőszigetelt teljeskörűen.) Ha a mai lakásépítési tevékenységet nézzük, az látszik, hogy miközben a szektor teljes fordulaton pörög, ember- és anyaghiánnyal küszködve, 2018-ban 18 ezer lakás épült. Tegyük fel nagyvonalúan, hogy ugyanaz a brigád, amelyik egységnyi idő alatt felépít egy lakást, ugyanennyi idő alatt 10 lakást tudna hőszigetelni. Eszerint ha mindenki, aki ma Magyarországon lakásépítéssel foglalkozik, átállna hőszigetelésre (most a szakmák szerinti összetétel problémáját elegánsan kihagyjuk), akkor évente 180 ezer lakás hőszigetelését tudnák elvégezni (ugyancsak tegyük fel, hogy hőszigetelő anyagokból nem lesz hiány). Ezzel a tempóval 20 év alatt el is készülnénk az áhított 3,6 millióval. Csakhogy eközben nem lesz, aki új lakásokat építsen, vagy egyéb infrastrukturális beruházásoktól kell elvonni az erőforrásokat.

Eloszthatjuk a 3,6 milliós hőszigetelési igényt 30 évre is, amivel az éves szám 120 ezerre csökken, így marad évi 6 ezer lakásra való építőmunkás. Vagy feltehetjük, hogy duplázódik az ágazat kibocsátása, hiszen 2004-ben, amikor a hazai lakásépítés a lokális csúcson volt, közel 44 ezer lakás épült (1975-ben pedig 99 ezer: lehet, hogy a központi tervgazdaságé és a házgyáraké a jövő?), de akkor még nem dolgozott félmillió magyar külföldön, sokan közülük éppen az építőiparból. Ha sokan hazajönnének, akkor megduplázódhatna a fenti, éves hőszigetelési becslés, de még így is elég erős a feltevés, hogy a következő 20 évben feleződik a lakásépítés, vagy 30 éven keresztül a harmadával kisebb lesz, hiszen így is kevés lakás épül Magyarországon a népességhez képest.

A kutatók hangsúlyozták, hogy nem az ő dolguk volt felvázolni a 2050-es célok megvalósulásához vezető utat, csupán azt nézték, hogy elképzelhető-e bizonyos technológiák (hőszigetelés, ipari léptékű hőszivattyúk, napenergia, biogáz, hidrogénkazánok stb.) kombinációjával megvalósítani a célt. Arra jutottak, hogy igen.

Az elején még úgy éreztem, hogy sci-fit nézek, ahol ha a pénz nem akadály és kellő léptékű a műszaki fejlődés, akkor előbb-utóbb megvalósul az, amit a képernyőn látok. Akkor miért aggódik mégis mindenki a dekarbonizació miatt? Miért kell globális együttműködés a kormányok között? Miért a szabályozás a kulcs a megvalósuláshoz?

Azért, mert már létező és innovatív technológiák hosszú sora kell elterjedjen és valóra váljon ahhoz, hogy ez sikerüljön. Azontúl, hogy eltűnnek a fűtőolajos és szenes kazánok, amiket biomassza és földgáz helyettesít, és minden épületet rendesen lehőszigetelünk, jelentős távfűtési fejlesztésekre is szükség lesz, ahol a központ maga is dekarbonizált, pl. ipari léptékű hőszivattyús megoldással biztosítja a fűtést, valamint az egyedi fűtések és hűtések is hőszivattyús technológiára kell váltsanak, ahol a felhasznált áram lehetőleg maga is dekarbonizált, és természetesen be kell vetni a decentralizált megújuló megoldásokat is, mint például a háztatőre épített napelemek és napkollektorok. Végiggondolva azonban ezt a hosszú technológiai listát, hozzá a hazai viszonyokat és fizikai korlátokat, úgy tűnik, ez a film inkább a fantasy kategóriába tartozik, ahol varázsolni is lehet.

A cél elvileg elérhető, de ehhez a háborús idők hadigazdaságához hasonlóan a következő évtizedekben egy ökogazdasági üzemmódra kell átállnunk, amelyben a hatóságilag előírt kondenzációs gázkazánok drágasága csak a kezdet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr7914661877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása