Nem az számít, amit az OPEC+ mond, hanem amit tesz

Jövő héten újra összeülnek az OPEC+ államok illetékesei, hogy a márciusi termelési kvótákról egyeztessenek. A sok éves csúcson lévő olajárak ismeretében nem lenne meglepő, ha folytatnák az augusztus óta tartó havi 400 ezer hordó/napos kvótaemelést. De vajon ez most a legfontosabb indikátor, ami meghatározza az árakat?

Az OPEC és szövetségesei augusztus óta minden hónapban napi 400 ezer hordóval emelte a termelési kvótáját. Alapvető közgazdasági intuíció alapján ennek az árak csökkenésével kellett volna járnia, minden egyéb változatlansága mellett. Ezzel szemben az előző év második felében a kőolaj világpiaci ára majdnem folyamatosan emelkedett. Sőt, a napokban a 90 USD/hordós árszintet is átlépte, ahol utoljára 2014-ben járt, még az amerikai palaolajtermelés felfutása előtt. Mi az oka ennek a látszólagos ellentmondásnak?

Az OPEC+ - és a főbb olajipari szereplők - bejelentései rövid távon tudják a kőolajárakat rángatni, de hosszabb távon a fundamentumok számítanak. Az utóbbi bő fél évben az OPEC+ bejelentett terveinek, ígéreteinek volt piacmozgató hatása, de lassan a farkast kiáltó fiú sorsára jutnak, mert a kommunikáció és a ténylegesen megvalósult termelésnövekedés egyre inkább elszakadtak egymástól: annak ellenére, hogy az OPEC+ havi 400 ezer hordó/napos emelést vállalt, ezt közel sem tudta teljesíteni. Mára már több, mint egy hónapos lemaradásban vannak az ígért célokhoz képest.

Az alulteljesítés nagy része korántsem szándékos. Augusztusban és szeptemberben a Tengíz olajmezőn végrehajtott karbantartási munkálatok korlátozták a kazah kitermelést. Az afrikai OPEC tagok konzisztensen kvóta alatt termeltek: Nigériában szabotázsakciók, Angolában az alulfinanszírozás korlátozta a kitermelést. A januári adatok még nem állnak rendelkezésre, de a kazah tüntetések és az Egyesült Arab Emírségek és a jemeni hútik közti konfliktusok is várhatóan negatívan hatottak az olajtermelésére.

OPEC+ kitermelés 2021 júliusi bázishoz képest
Forrás: Energy Aspects

Ezzel párhuzamosan a nem-OPEC termelés felfutása is lassabb volt a vártnál, főleg a harmadik negyedévben. Itt a legnagyobb meglepetést az amerikai palaolajtermelők okozták, akik korábban rugalmasan tudtak reagálni az áremelkedésre, az elmúlt időszak áremelkedését viszont nem követték le.

Az összességében visszafogott kínálatnövekedés miatt a járvány kitörése óta túlkeresletes az olajpiac. Ráadásul a növekvő átoltottságnak és az erős gazdasági teljesítménynek köszönhetően 2021Q2 és Q4 közt a vártnál erősebben, 3.6 millió hordó/nappal nőtt a kereslet. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) januári havi riportja szerint 2021 első három negyedévében végig 1 millió hordó felett volt az olaj iránti túlkereslet, ami csak a negyedik negyedévben tudott valamelyest, 800 ezer hordó/napra csökkenni. A kereslet és a kínálat közti széles olló eredőjeként az OECD kőolajkészletek az amerikai palaforradalom óta a legalacsonyabb szintre estek vissza a Platts adatai szerint – szűk két évvel azután, hogy rekord szintre emelkedtek a koronavírus első hulláma során.

Ha valaki sokszor kiált farkast, amikor nincs veszély, akkor egy idő után már nem sietnek a segítségére. Az OPEC+ ígéretei egyre kevésbé hitelesek. Korrekcióra lenne szükség a termelésnövekedési tervben. A 90 dollár/hordós árszinteknél viszont nem valószínű, hogy változtatna üzenetén. Gyakorlatilag kényszerhelyzetben van, tartania kell a kínálatbővítési ígéretét, miközben a vis maior eseményeknek és az alulfinanszírozottságnak köszönhetően - illetve a több tartalékkal rendelkező öböl menti országok inaktivitása miatt – borítékolható, hogy még egy ideig alul fog teljesíteni.

Úgy tűnik tehát, hogy hiába akar, nem tud gyorsabban kínálatot növelni egyelőre az OPEC+ és az amerikai termelők sem aktivizálódnak olyan mértékben, mint azt a járvány előtti években láttuk. Emiatt rövidtávon maradhatnak a magas olaj- és üzemanyagárak, még ha a magyarországi üzemanyagár plafon miatt ebből az autósok talán egyelőre keveset éreznek.

Az OPEC+ azonban, ha lassan is, de folyamatosan növeli a kínálatot és a vis major események és karbantartások is valószínűleg csak átmenetileg akasztják meg ezt a trendet. Miközben a globális kereslet növekedési üteme várhatóan lassulni fog köszönhetően az omikron variáns terjedésének és a globális gazdasági növekedés várt lassulásának idén. Ahogy a mesében, előbb-utóbb jön a farkas. A piaci konszenzus a nyárra már túlkínálatot vár a piacon. Orosz-ukrán háború nélkül, a nyaralók már alacsonyabb üzemanyagköltséggel tervezhetnek.

Te mit gondolsz?

*****

Ha tetszett a cikkünk és nem szeretnél lemaradni a legfrissebb elemzéseinkről, akkor kövess minket Facebook-on és/vagy Instagram-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr7516860682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása