A szaúdi Mikulás-csomag

Nagy meglepetést hozott a múlt heti OPEC+ találkozó sok szempontból. Bár az olajár rögtön megugrott a megnövelt termelésvisszafogások hírére, az újabb megállapodás hitelességével kapcsolatban több a kérdőjel, mint a bizonyosság. Különösen a szaúdiak önzetlensége szembetűnő, akik önként és dalolva mondanak le piaci részesedésükről nemcsak az amerikaiak és az oroszok, hanem a többi OPEC-tag javára is. Ráadásul igazán érdekes helyzetbe lavírozták magukat azzal, hogy a legfőbb fegyverük a megállapodás betartatására a saját termelésük növelése, vagyis az árak újbóli padlóra küldése.

 

 

2016. végén az OPEC nagy meglepetést okozott azzal, hogy hosszú évek után újra a koordinált kínálati alkalmazkodás mellett döntött. Ráadásul sikerült olyan fontos, nem OPEC olajtermelő országokat is bevonnia a termelésvisszafogásba, mint pl. Oroszország, Kazahsztán vagy Mexikó, amivel tovább növelte a megállapodás hitelességét. A lépésre az amerikai palaolajtermelés felfutása miatt volt szükség, ami jelentős túlkínálatot okozott a piacon, padlóra küldve az árakat.

2017-ben jött aztán az újabb jelentős meglepetés, ugyanis ellentétben a múltban korábban kötött hasonló megállapodásokkal, a megfelelési ráta rendkívül magas volt, a fegyelem ráadásul a nem-OPEC országok részéről is példás volt. Ennek hatására, az egyre erősödő olajkereslet mellett, az árak fokozatos, de folyamatos emelkedése lett és 2018. második felére a Brent ára a megállapodás kezdetekor még 50 dollár/hordós szintről tartósan 70 dollár/hordó feletti szintre emelkedett, az iráni szankciók belengetésének hírére pedig ősszel, rövid időre 85 dollár/hordó fölé is került.

 

Forrás: Reuters

 

2018. vége azonban hatalmas fordulatot hozott. A világ három legnagyobb olajtermelője ugyanis szinte egyik napról a másikra csúcsra járatta termelését. Az amerikai palaolajtermelők még több kutat tudtak fúrni a 80 dollár/hordó feletti árak mellett. A szaúdiak és az oroszok pedig a várható iráni termeléskiesést akarták ellensúlyozni, amire a szankciót kilátásba helyező amerikaiak még kimondottan bátorították, sőt kérték is őket. Amikor azonban az iráni szankciókat Trump elnök, meglehetősen váratlanul 6 hónappal elhalasztotta, a túltermelés, együtt a globális gazdaság ekkorra már érezhető lassulásával és az olajkereslet emiatti csökkenésével ismételten beszakította az árakat.

Mai posztunk igazából innen indul. A megtépázott reputációjú OPEC+ csapat 2019-re újabb termelésvisszafogási megállapodást kötött. A visszafogás mértéke ugyan valamivel kisebb volt, de a piacon lévő túlkínálat is csökkent és a keresleti kilátások is romlottak időközben, ezért a piacok nem büntettek emiatt. A megfelelési ráta ezúttal is kiemelkedő volt. Ha azonban a kitermelési adatokra ránézünk, akkor egy nagyon más történet rajzolódik ki az első 2 évhez képest (ld. lenti ábra). A kvóták teljesülése ugyanis szinte kizárólag egyetlen országnak, Szaúd-Arábiának volt köszönhető idén. Bár a szeptemberi dróntámadás után meglepően hamar helyreállították a szaúdi termelési szintet, a kiesés ellenére Szaúd-Arábia folytatta az önkéntes, megállapodottnál nagyobb termelésvisszafogást. A gyakorlatban pl. októberben ez azt jelentette, hogy a 322 ezer napi hordó termeléscsökkentés helyett, ami a kötelezettsége lett volna, további 420 ezer napi hordóval, összesen 743 ezer napi hordóval kevesebbet termelt. Tegyük ezt kontextusba. Az OPEC tagok teljes vállalása 812 ezer napi hordó termeléscsökkentés volt, tehát a kvóta 91%-át a szaúdiak már kivonták a piacról.

 

Forrás: OPEC Monthly Oil Market Report

 

Ehhez képest múlt pénteken a szaúdiak további jelentős termeléscsökkentést vállaltak be, konkrétan 167 ezer további napi hordót, aminek viszont komoly feltételt is szabtak ezúttal. A pénteki döntés tehát egy feltételes megállapodás, aminek a lényege egy „mindent vagy semmit” kitétel. Amennyiben valamennyi ország (nem világos egyébként, hogy ez a nem-OPEC országokra is vonatkozik-e, de az OPEC tagokra biztosan) teljesíti a kvótáját, akkor hajlandó Szaúd-Arábia az önkéntes, elvártnál nagyobb megszorításra. Egyébként ő is csak (legjobb esetben) a kvótáig fog termelni, ami mint láttuk elég jelentős mennyiség újbóli megjelenését jelentené a piacon.

Mivel 2019-ben Szaúd-Arábiának szemmel láthatóan nem sikerült kikényszerítenie a megfelelést a többi, jelentős termelő részéről, ezért a következőképpen próbálta alkupozícióját javítani:

  1. A megállapodást ezúttal mindössze 3 hónapra kötötték, márciusban rendkívüli ülésen fogják felülvizsgálni a teljesülést. Ez azt jelenti, hogy a királyság gyakorlatilag az első 2 hónap megfeleléséhez kötötte a megállapodás meghosszabbítását a későbbiekre.
  2. Kicsit elszámoltatásképpen, a két legnagyobb nem teljesítő, a kvótavállalás 24%-át adó Irak és Nigéria minisztereit kiültette a sajtótájékoztatóra, egyfajta szégyenpadra, ahol külön magyarázkodniuk kellett, hogyan fogják tudni javítani a megfelelést 2020-ban. Bár nem volt erre ígéret, a jövőben más nem-teljesítők is számíthatnak majd erre a bánásmódra. Kérdés, mennyire lesz ennek elrettentő hatása.
  3. Az oroszok 2019-ben érezhetően többet termeltek, mint amit vállaltak. Eltekintve a klórszennyezéses időszaktól, nem teljesítették a kvótájukat. Ők egy kis könnyítést kaptak, hogy ne kelljen mindjárt az elején lemondani a megfelelésről. Az ún. gáz kondenzátumokat (azoknak a folyékony szénhidrogéneknek a keverékét, amelyek jellemzően gáz- és olajmezők melléktermékeként szabadulnak fel) nem kell beszámítaniuk a nyersolajtermelés számításkor. Mivel az orosz kondenzátum termelés nőtt elsősorban, ez könnyebbséget jelent majd a megfeleléshez.

 

De miért is volt szükség a megállapodás újbóli gatyába rázására? Egyrészt romlanak a keresleti kilátások, kisebb lett az olajfogyasztás, mint várták, a globális lassulás miatt. Ráadásul a gazdasági lassulás leginkább a feldolgozóipart és a kereskedelemet érinti, amelyek az átlagnál jóval energiaintenzívebbek, ezért arányaiban nagyobb mértékben ütötte meg az olajfogyasztást. Másrészt a megállapodásban nem résztvevő, OPEC-en kívüli országok jelentősen tudták növelni termelésüket. Az alábbi ábrán az amerikai energiaügynökség előrejelzései láthatóak, különböző időpontokban, a nem-OPEC olajtermelés várható alakulására. Látható, hogy 2017-től kezdve folyamatos meglepetésként élik meg a termelés felfutását. A meglepetés mértéke pedig rendre közel 2-szer akkora, mint amennyi olajat az OPEC+ megállapodás, együtt a venezuelai és iráni kieséssel, kivont a piacról. Ráadásul, míg 2017-2018-ban a vártnál jobb gazdasági növekedés világszerte vártnál nagyobb olajfogyasztást is eredményezett, a gazdasági kilátások romlása már egy ideje növeli ismét a túlkínálatot.

 

 

 

 Megjegyzés: A legelső ábrán a világos sárga "OPEC agreement" oszlop tagországi részletezése látható. 

 

A nem-OPEC országok 2020-ban is növelni fogják termelésüket, és már nemcsak az USA-ra épül ez az előrejelzés. Brazília, Kanada és Norvégia is érezhetően tudja növelni az olajkínálatot rövid távon.

 

 

A múlt heti OPEC+ döntés meglepetés volt abból a szempontból, hogy jelentős (1.2-ről 1.7 millió/nap) termeléscsökkentést vállalt, ami az idei megfelelési teljesítményt nézve elég izmos és megkérdőjelezhető vállalás. A korábban a csökkentésben nem érdekelt országokat valószínűsíthetően csak az ismételten nagyon alacsony olajárak fenyegetésével sikerült újra „megzabolázni”. Ha sikerült.

Nem meglepetés viszont abból a szempontból, hogy a globális olajpiacon továbbra is túlkínálat van, több millió hordó megtermelt olaj keresi naponta piacát, ami még úgyis probléma, hogy olyan nagy olajtermelőket sikerült hosszabb időre kivonni a piacról, mint Venezuela vagy Irán. Ha az OPEC+ nem lépett volna a nagyobb megfelelés vagy nagyobb termeléscsökkentés irányába, valószínűleg jóval alacsonyabb árakat láttunk volna most.

Nagy kérdés viszont, hogy milyen lehetőségei maradtak Szaúd-Arábiának. Az olajárakat csak a kvótája jövőben is kétszeres túlteljesítésének ígéretével sikerült feljebb tornázni. Ha mégis problémák lennének a megfeleléssel a jövőben, akkor pedig két választása marad alapvetően. Beváltja a fenyegetést és elkezd termelni, amivel padlóra küldi az árakat és ezzel együtt saját bevételeit és olajcégének értékét, vagy szemet huny a sunnyogás felett, kockára téve saját és az egész megállapodás hitelességét. Ha nem lesz gond a megfeleléssel, akkor viszont piaci részesedése fog tovább csökkenni a piacon, a többiekénél jóval nagyobb vállalása miatt.

Talán úgy tűnik, hogy Szaúd-Arábia erősebb, mint valaha, és ő diktál. Nekem viszont úgy tűnik, hogy ezúttal jobban a többiek markában van, mint valaha, és túl sok mindent tett fel egy lapra.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr3915345252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása