Mi lenne ha… az olvasók megmondták

Idézet kezdete. A Mol-t államosítják, és a Századvég átveszi a közgazdasági elemző csoport szerepét. Brutális létszámleépítések következnek. A rajongótábor kezdetben gyászba borul, de a Guruló Hordó szerkesztősége a kezdeti sokk után újult erővel fekszik rá az anyagok termelésére és a színvonalas angol nyelvű publikációk, valamint a híres "Perzsa Tavasz" jóslatuk segítségével berobban a nemzetközi közgazdász celebcsoportok közé, messze lekörözve az időközben kissé megfakult Roubini-t és csapatát. Idézet vége.

Ezt a jóslatot egy olvasónk küldte a múltkori „Fekete hattyú szépségversenyünkre”. Személyes érintettség okán nem kommentáljuk.

Jót szórakoztunk nem csak a múltkori extrém 2013-as jóslatok kitalálásán és megírásán, hanem a beérkezett válaszokon is. Az a poszt elég hosszúra sikerült (de megérte/megéri elolvasni), cserébe ezt most rövidre fogom.

Mintegy 60-an válaszoltak az anonim kérdőívre, ahol kis esélyű, de nagy hatású események valószínűségét rangsorolhatták az olvasók, például azt, hogy Kína zölddé válik, vagy, hogy a szélsőséges időjárás következményeként bélszínt eszünk reggelire. Szokásos megjegyzés: a válaszok nem reprezentatívak. Aki még most akar tippelni, hogy mik lettek a befutók ugorjon a korábbi posztra.

black_and_white_swans.jpgForrás: mirror.co.uk

And the winner is:

Az iráni „perzsa tavaszt” ítélték legvalószínűbbnek az olvasók. Ez meglepett minket: azt hittük, a mostanában többször a sajtóban is emlegetett eurózóna-összeomlás forgatókönyv fog nyerni. És a válaszadók is azt gondolták, hogy erre szavaznak majd legtöbben – ugyanis egy csavarral megkérdeztük őket arról is, szerintük a többi olvasó mit tart majd legvalószínűbbnek. Ezt a „mit gondolsz, hogy a többiek mit gondolnak” szavazást az eurózóna-összeomlás nyerte. (Lehet, hogy „tudat alatt” a mosolygós, csinos iráni szavazó nők képe is közrejátszott abban, hogy a „perzsa tavasz” nyert? Sose fog kiderülni…)

Az olvasók szavazatai*

A többi szavazóra vonatkozó tippek

„Perzsa Tavasz” Iránban

22%

18%

Az Eurozóna szétesik

16%

23%

Szélsőséges időjárás elpusztítja a világ gabonatermésének felét

13%

11%

Az OPEC felbomlik a nem-konvencionális olaj miatt

11%

14%

A kínai vezetés környezetvédővé válik

11%

16%

USA-Kína kereskedelmi háború

11%

9%

A Quine aggyal irányított audiovizuális eszközt fejleszt

8%

7%

Hatalmas olaj-találat Magyarországon

5%

4%

Kaszparov lesz Oroszország elnöke

2%

0%

Az eredmények, a szavazók %-ában. *: Az 1.-3. helyre rangsorolt szavazatok súlyozott átlaga alapján. (A súlyok rendre 3, 2 és 1. A dobogón elfoglalt hely elvileg függhet a súlyoktól, gyakorlatban a dobogós helyek robusztusak a súlyok változtatására.)

Visszatérve az olvasók rangsorára, a „perzsa tavasz” után második legvalószínűbbnek az eurózóna-összeomlást értékelték. Harmadik pedig (talán szintén meglepő módon) az a sztori volt, amelyben szélsőséges időjárás elpusztítja a világ gabonatermésének felét (avagy bélszín reggelire).

Utolsó helyen kullog szegény Kaszparov: azt, hogy az orosz rezsim megbukjon, még annál is kevesebben tartották valószínűnek, mint hogy a Józsefvárosban egy hatalmas olajtalálat gyökeresen megváltoztatja Magyarország gazdasági helyzetét. (Ez utóbbi a Nyócker című animációs filmből lehetett ismerős egyeseknek. De mielőtt vad találgatásokba kezdenénk, hogy vajon épp ezt miért találták valószínűbbnek az orosz rezsimváltásnál, azért ezekre az opciókra már igen kevesen szavaztak, így a minta annyira kicsi, hogy ebbe a véletlen is erősen közrejátszhatott.)

Számunkra a legmeglepőbb az eredmények közül azonban nem is a sorrend. Hanem az, hogy a szavazók 40%-gondolta magát „különcnek”: ők mást tartottak a három legvalószínűbb eseménynek, mint amit szerintük az olvasók többsége választana… Szigorúan véve logikai ellentmondás persze nincs benne, de azért rejtély számunkra, hogy ez a „non-konformitás” miből fakad. Úgy látszik, a váratlan és nagy hatású események bekövetkezésében sokan okosabbnak tartják magukat a többieknél. Pedig valószínűleg nem azok… és (nem mellesleg) mi sem vagyunk azok – épp ez a lényege.         

 

Olvasóinktól beérkezett további fekete hattyú jóslatok. Ezekért sem vállalunk felelősséget:), a jóslatokat változatlan formában közöljük:

A Mol-t államosítják, és a Századvég átveszi a közgazdasági elemző csoport szerepét. Brutális létszámleépítések következnek. A rajongótábor kezdetben gyászba borul, de a Guruló Hordó szerkesztősége a kezdeti sokk után újult erővel fekszik rá az anyagok termelésére és a színvonalas angol nyelvű publikációk, valamint a híres "Perzsa Tavasz" jóslatuk segítségével berobban a nemzetközi közgazdász celebcsoportok közé, messze lekörözve az időközben kissé megfakult Roubini-t és csapatát.

Az alacsony olajárak miatt összeomlik az orosz költségvetés.

A kötvény-hozamok elszállnak felfelé, ami bedönti a tőkepiacokat. A jegybankok közben tehetetlenek lesznek egy ilyen cunamival szemben. Bernanke lemond.

Izrael túlfeszíti a húrt és elszigetelődik, mint anno az apartheid idején Dél-Afrika. Európa és számos más ország bojkottálja Izraelt.  

Megbukik Orbán Viktor!

Helyi nukleáris/biológiai fegyveres konfliktus Izrael és közel-keleti országok között, és elszabadulnak a fegyverek…

Észak-Korea atomháborúba kerül Dél-Koreával, az USA megtorolja, de szennyezett felhők borítják be a Távol-Keletet.

Kiterjedt technológiai hiba a New York-i tőzsdeindexek teljes összeomlásához vezet

Összeomlik az internet Észak-Amerikába és Európában egy számítógépes vírus következtében

Egy korábban ismeretlen fertőzés a dél-amerikai őserdőkből kiindulva hirtelen hatalmas világszintű járványt okoz, amely minden nemzetközi személy- és áruforgalmat megakadályoz és súlyos gazdasági problémákhoz és éhínségekhez is vezet.

Törökország csatlakozik az EU-hoz, bevándorlók lepik el a munkaerőpiacot, ami rövidtávon lenyomja a béreket, de középtávon növeli az EU versenyképességét

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr955003605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Irán (7) Iran (4) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása