Boldog Államosítás Napját!
Bejegyzés alcíme...

Munkaszüneti nap van. Az olajállamosítás évfordulóját ünneplik. Iránban. Fura ünnepek a világ minden táján vannak. Egyiptomban például nemzeti ünnep a rendőrnap.

Minden év március 19-ére vagy 20-ára esik (naptári évtől függően) az iráni olajipar 1951-es államosításának évfordulója. Egy ilyen nemzeti ünnepnek a puszta léte önmagában is elég bizonyíték arra, hogy túlságosan olajfüggő egy ország.

Egy kis olaj-történelem

A második világháborút követően brit cégek, elsősorban a híres-hírhedt Angol-Iráni Olajtársaság, domináns pozíciókra és hatalmas szénhidrogén-készletekre tettek szert az iráni olajiparban. Miután többször is kudarcba fulladtak az iráni hatóságokkal folytatott tárgyalások a jutalékokról és adókról, a helyi munkások béreiről, valamint az irányítási jogokról, a nacionalista gazdaságpolitikát hirdető későbbi miniszterelnök, Mohamed Moszadek azon nézeteivel szerzett magának rengeteg támogatót, hogy az olajipart államosítani kell, és a befolyó olajbevételekkel pedig a szegénységet lehetne csökkenteni.

1951. március 20-án a medzslisz (iráni parlament) egyhangúan meg is szavazta az iráni olajipar államosítását. Moszadek álmai azonban nem váltak valóra: az államosítást követően a legtöbb nyugati olajszakértő elhagyta az országot, és az iráni olajipart széleskörű nemzetközi embargóval sújtották. Ennek következményeként visszaesett a termelés, a szegénység és a belső elégedetlenség pedig tovább nőtt. Az események csúcspontjaként 1953-ban, az ún. Ajax-hadművelet keretében a brit és amerikai titkosszolgálatok aktív közreműködésével Moszadeket eltávolították a hatalomból.

Iran military parade.jpg

Parádéznak. Forrás: Armyrecognition.com   

Furcsa ünnepek a világ minden tájáról

Persze nem Irán az egyetlen ország, mely első látásra meglehetősen furcsa eseményeket nyilvánított nemzeti ünneppé. Csak néhány példát sorolunk fel ilyen ünnepekre. Ha tudsz még hasonlót, írd meg a Facebook-oldalunkon vagy a gurulohordo@gmail.com címre.

A Sírseprő Napot / Csingming Fesztivált minden év április 4-én tartják Kínában. (Ez a nap amúgy valószínűleg a legtöbb néven ismert nemzeti ünnep díját is elnyerné, hiszen Tiszta Fény Fesztiválként, Kínai Emléknapként, ill. Tavaszi Megemlékezésnek is szokták hívni.) A számos nyugati országban tartott Mindenszentekhez hasonlóan ez a kínai ünnep is a felmenőkről és elhunyt rokonokról való megemlékezésről szól elsősorban, de kevésbé nyomasztó hangulatú: a szokásos rítusok (pl. imádkozás, sírok rendbetétele, stb.) mellett ugyanis ételt-italt visznek a halottaknak; evőpálcikákat, elégetendő imalapokat és egyéb tárgyakat hagynak a temetőben. A gonosz szellemeket fűzfaágakkal tartják távol. Általában a Sírseprő Napra esnek az első tavaszi családi kirándulások, ilyenkor kezdenek el járni a fiatal szerelmesek, és a gyerekek pedig sárkányt eregetnek.

Chinese graveyard.jpg

Ez a színes temető nem is olyan lehangoló… Forrás: Deck the Holidays

Egyiptomban január 25-ére esik a Nemzeti Rendőrnap, amikor arra a közel 50 rendőrtisztre emlékeznek, akik 1952-ben hősi halált haltak az iszmailai rendőrőrs brit ostrománál. Ugyan az ünnep eredetileg az egyiptomi rendőrök bátorságára és hősiességére hívta volna fel a figyelmet, a Mubarak-korszakban a rendőrség egyre inkább az elnyomás jelképévé vált. Így hát ironikus módon éppen a 2011-es Nemzeti Rendőrnapon kezdődtek meg Kairóban és más nagyvárosban azok az „arab tavaszi” tömegtüntetések, melyek nem sokkal később az egyiptomi forradalomhoz vezettek.

Egypt police day.jpg

Rendőrnapból forradalom. Forrás: The Atlantic

Szeptember harmadik hétfőjén tartják Japánban (hol máshol?) az Idősek Tiszteletének Napját. Ezt csak 1966-tól tartják, és rendszeresen sporteseményekkel, kulturális programokkal fejezik ki az idősebb generáció iránti tiszteletüket. A médiában rendszerint beszámolnak a Japánra nézve nem túl kecsegtető demográfiai trendekről, interjúkat készítenek a legidősebb állampolgárokkal, stb. Nem mellesleg Japánban kiugró az idősek aránya, a születéskor várható élettartam pedig a világ országainak élbolyában szerepel (az ENSZ legfrissebb kimutatása szerint 83,6 év).

Máltán február 10-ére esik Szent Pál Hajótörésének Napja. A legenda szerint i.sz. 60 körül Szent Pál apostol éppen Jeruzsálemből Róma felé tartott, amikor hajótörést szenvedett Málta szigetén, ezért az ország védőszentjévé nyilvánították. Szent Pál Hajótörésének Napját templomi misékkel, színes parádéval, tűzijátékkal és zenével ünneplik.

Az USA-ban is nagy hagyománya van furcsa dolgok „megünneplésének”, az év szinte minden napjára jut ilyen (bár ezek nem számítanak munkaszüneti napnak). A daysoftheyear.com szerint most hétfőn volt a Biodízel Nap (!) (hogy ezt mi miért nem ünnepelnénk, arról itt olvashatsz), ma pedig a Hóemberégetés Napját ünneplik. További kedvenceink a Jegesmedve Nap (február 27.), Táncolj Úgy Mint Egy Csirke Nap (május 14.), Sajttorta Nap (július 30.) és a különösen bizarr Lefejezés Nap (szeptember 2.). És nehogy megfeledkezzünk arról, hogy március egyben a Biztonságos Pompom-szurkolás Hónapja – veszélyes is a pompomlányok élete! Lásd még Tom Lehrer klasszikus paródiáját a Nemzeti Testvériség Hetéről – kéretik nem komolyan venni... (Ha szeretnéd megtudni, a Te születésnapod milyen ünnepre esik, kattints ide.)

Cheerleaders.jpg

Március a Biztonságos Pompom-szurkolás Hónapja. Forrás: Imgace.com

Ja, és Ciprusban is éppen zárva vannak a bankok, (angolul) bank holiday-t tartanak. Ezeken a napokon az emberek az utcára vonulnak, kígyózó sorokban várakoznak… - hogy pénzt vehessenek ki a bank automatákból. Igaz, nem valamilyen ősi hagyományra emlékeznek, hanem a bankbetétjüket féltik az EU-s mentőcsomagtól. De az biztos, hogy ezt is sokáig fogják még emlegetni…

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr195149972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása