A titokzatos energia-körök

Mi az, amiben Európa veri a világ többi részét, és mi az, amiben Amerika? Minket is megihletett az internetet múlt héten bejárt világtérkép: a kör, amin belül több ember él, mint rajta kívül... Csináltunk pár változatot energia témára.

Múlt héten jött ki az alábbi ütős térkép:

circle_orig.jpgTöbb ember él a körön belül, mint a körön kívül. Forrás: reddit (Valeriepieris).

Aki nem hiszi, pl. a 444.hu-n meggyőződhet: Ha Kína, India, Indonézia, Banglades és Japán, meg a kör többi, "kisebb" országának lakosságát összeadjuk, az meghaladja a 3,5 milliárdot.

Utánaszámoltunk annak is, hogy milyen a körön belül élők súlya a világ gazdaságában és a növekedésben. Noha a körön belüli térség még most is csak a világ GDP-jének harmadát adja, az elmúlt évtized GDP-NÖVEKEDÉSÉNEK több mint fele is ide esik.

Az energiakereslet növekedéséből is egyre nagyobb Kína és India részaránya. Szénből például Kína fogyasztja el az egész világ keresletének felét.

szen_kina3.jpgTöbb szenet égetnek a kisebb, kék körön belül, mint azon kívül. Adatforrás: BP.

Mostanában elég sokat írtunk az Amerikában dúló palagáz és egyre inkább palaolaj-boomról (lásd itt, meg itt). Nem véletlen, hogy a forradalom épp az USA-ban következett be. A kiszámítható szabályozás, jól működő, nagy piac miatt ugyanis itt jóval fejlettebb az olajkutatás és -termelés vállalati háttere. Mindez egy térképbe sűrítve:

furotorony_terkep.jpgTöbb fúrótorony van Észak-Amerikában, mint azon kívül. Adatforrás: WTRG economics

Európa valahol két szék közt, a pad alatt van. A gazdaság csökken, csakúgy, mint az energiakereslet. A kitermelés pedig egy-két kivételtől (pl. a norvég gáz) eltekintve, szintén esik.

De azért van olyan, amiben (egyelőre) Európa lekörözi a világot. Zsopinak a bortermelés jutott pl. eszébe. Európa több bort termel, mint a világ többi része együtt.

És megújuló-energia fronton is Európa vezet. Legalábbis még egy ideig. (Aki követi a blogot, már talán tudja, hogy ez azért kétes dicsőség.) Erről szól a térkép alábbi verziója

solar_pv_europe2.jpgEurópában messze több a napelem, mint Európán kívül. Adatforrás: epia.org

2012-ben Németországban, Olaszországban és Spanyolországban volt található több mint a világ napelem-kapacitásának fele. Egész Európa pedig a kapacitás 70%-át adta. Ahogy már megírtuk, drága mulatság volt.

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr505304484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

süti beállítások módosítása