Földgáz light - CO2-mentes földgáz?

Nem is annyira légből kapott, mint elsőre hangzik. Sőt, a technológia már most létezik.

Korábbi posztunkban bemutattuk, hogy már nincs sok időnk hátra a globális klímaváltozás megoldására. Minden valószínűség szerint legfeljebb 20 éven belül kimerítjük a fennmaradó CO2 „keretet”, és az átlagos hőmérséklet-növekedés idővel a 2°C-ot is meghaladja majd. Hasonlóan érvelt a Financial Times-ban nemrég Martin Wolf is: úgy látja, az emberi jellemből adódóan képtelenek leszünk szembenézni egy olyan távoli veszéllyel, mint a klímaváltozás – pedig nemsokára túl késő lesz… (Az FT videója itt tekinthető meg.)

A technológiai áttörés jelentheti az egyetlen lehetséges kiutat ebből a pesszimista világképből. Olcsó, CO2-mentes energiára lenne szükségünk – másként a megoldás nem fog elég gyorsan elterjedni. Az általános feltételezés szerint majd az olcsóbb megújuló energiaforrások fogják meghozni ezt az áttörést. Ez könnyen előfordulhat – példának okáért a napelemek ára egyre csökken. De ahhoz, hogy megújulókkal lehessen kiváltani a fosszilis energiahordozókat, további áttörésre van szükség az energia-/áramtárolás terén is – feltéve ha szélcsendes éjszakákon is szeretnénk áramot használni..

De mi lenne akkor, ha CO2-mentes energiaforrássá lehetne tenni a földgázt? A gázkészletek rendkívül bőségesek (pláne ha gazdaságosan nyerhető ki más forrásokból, pl. a metán-hidrátokból), és hosszú távon az ára is jelentősen csökkenhet. És ha el tudnánk különíteni egymástól a hidrogént és a szenet? A hidrogén elégetéséből nyernénk energiát, míg a szenet egyszerűen csak eltemetnénk.

NGC_Molecule.jpgSzétválaszthatók a metán hidrogén- és szénatomjai. A kép forrása: energy.alberta.ca

Meglepő módon már léteznek is ilyen technológiák (ld. itt és itt); a szenet és a hidrogént pl. plazma halmazállapotban szét lehet választani, sőt még akár egy katalizátor is elég lehet. A technológia még persze csak kísérleti stádiumban van, de a fizika nem szab neki korlátokat. Az ár egy lehetséges korlát, de érdekes lenne kideríteni, hogy ez tényleg így van-e. A hatalmas gázkészletekkel megáldott Norvégia már évek óta dolgozik ezen a módszeren, és van már külön cégük is a technológia terjesztésére. Jobban tennék a kormányok, ha nem a már meglévő technológiákra szórnák a pénzt, hanem például az ilyen jellegű kutatás-fejlesztésre költenék.

Ugyan a földgáz elemeinek különválasztásával (és a szén eltemetésével, azaz el nem égetésével) a gáz energiatartalmának 40%-át elvesztenénk, ez mégsem jelent akkora problémát, ha a gáz tényleg nagyon olcsó. Gyors fejszámolással levezethető, hogy ez potenciálisan viszonylag olcsó módja lehet a CO2 eltávolításának, legalább is ha a gázárak kb. a mostani amerikai szinten mozognak. Persze ki kellene építeni a hidrogén-gazdasághoz szükséges infrastruktúrát, ami sok időt igényelne.

how-to-stop-black-carbon_1.jpgSzén lenne a melléktermék. A kép forrása: scientificamerican.com

A keletkező szén elhelyezése ugyanakkor nem jelentene nagy problémát: a jelenlegi globális energiafelhasználással ily módon potenciálisan évente keletkező összes szén egy kb. 150 méter élű kockába bele is férne. Ez nagyjából megfelel a világszinten évente kitermelt szén volumenének. Akár vissza is tölthetnénk a régi szénbányákba – de ennél olcsóbban is lehetne kezelni a keletkező szenet.

Sőt, egyes javaslatok szerint a felesleges szenet könnyen szén-alapú nano-csöves és szénszálas anyagokhoz is fel lehetne használni. Ez tulajdonképpen a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (közismertebb angol nevén „carbon capture and storage”, azaz CCS) egy „megelőző” formája lenne, még a szén elégetése előtt, hiszen az égetést követően nagyon nehéz tárolni, visszasajtolni a jóval nagyobb térfogatú széndioxidot.

Végső soron tehát valószínűleg lesz valamiféle technológiai áttörés, mielőtt felforralnánk a bolygónkat, és könnyen előfordulhat, hogy ez a közvélemény számára eddig ismeretlen területen valósul meg. Viszont – kissé paradox módon – sajnos nem úszhatjuk meg a „környezeti katasztrófa pánikot”, hiszen feltételezhetően ilyen jellegű ösztönzés kell az emberiségnek ahhoz, hogy komolyan elinduljon az innováció útján.

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr875361049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása