Nekünk atom kell?

Lehet atomot építeni, de csak irgalmatlanul drágán. Ma reggel kiderült, milyen áron építenek új nukleáris blokkokat Angliában.

Az erőművet építő konzorcium 92 font garantált árat fog kapni az új blokkokban termelt áramért MWh-nként (átszámítva 32 Ft/kWh-t). Ez a jelenlegi magyarországi nagykereskedelmi piaci árnak nagyjából 2,5-szerese (az angliai árnak mintegy 2-szerese). Emellett hitelgaranciát is vállal rá a brit állam.

Tegnap még azt hittük, 14 milliárd fontba kerülhet a Hinkley Point-i új atomerőmű (2 db 1600 MW-os blokk), mára kiderült, hogy a beruházás 16 milliárd fontba (5500 milliárd forintba) kerülhet, közel 15%-kal többe...

Hinkley_Point_B_power_station.jpgHinkley Pointban már most is van atomerőmű. Forrás: wikipedia

A ma nyilvánosságra hozott megállapodás alapján úgy néz ki, Anglia két évtized szünet után épít újra atomerőművet. A projektet az EDF valósíthatja meg, kínai segédlettel. (Lásd még az Index beszámolóját itt).

Mindig azt mondják, hogy olcsó a paksi áram, hogy lehet, hogy az új atomenergia ilyen drágán termel?

A rövid válasz az, hogy ha előre kifizetjük pár évtizedre az áram árát duplán, akkor utána már tud akár olcsó is lenni… Az atomerőmű építése igen tőkeintenzív, egy GW blokk költsége 1500 milliárd forint körül is lehet (a Hinkley Point C esetében ez 1700 milliárd Ft). Ezt már az építéskor el kell költeni.

Tehát hiába termel utána „olcsón” áramot az atomerőmű, hiába alacsonyak a folyó költségek, a beruházás költségei miatt az átlagos atommal nyerhető áramár igen magas. A már üzemelő paksi blokkokból nyert áram azért tűnik olcsónak, mert az eredeti beruházás tőkeköltségeit egyszerűen figyelmen kívül hagyják – régen volt, és mára már amortizáció miatt „leíródott”.

Ha a beruházási költségeket is beleszámoljuk az áram árába, akkor az új atom egyáltalán nem olcsó. Mivel úgy látszik itthon mindenki csak a rezsi-számokból ért, átszámoltuk a fenti árat rezsi-emelkedésre. Ha holnaptól (vagy 5 év múlva) valamilyen „csoda” folytán ilyen áron kapnánk az áramot (32 Ft/kWh-t fizetnének érte az MVM-nek az egyetemes szolgáltatók), akkor az a novembertől érvényes fogyasztói árakhoz képest több mint 50%-os (!!!) emelkedést jelentene.

Összehasonlításul: ennél kWh-nként alig 1 Ft-tal kapnak többet a kötelező átvétel keretében a megújuló szél- és naperőművel termelők. Ráadásul valószínűleg hosszabb távon a technológia fejlődésével a megújulók költsége csökkenhet. De akkor miért költenénk most ezt a pénzt atomra?

Ha abban bízunk, hogy mi majd a briteknél olcsóbban épít(tet)ünk atomerőművet, akkor erősen becsapjuk magunkat. Két dolog miatt lehet nálunk drágább a buli. Egyrészt, az atomerőműből nyert áram ára erősen függ attól, hogy milyen tőkeköltséget számítunk fel a lekötött irgalmatlan mennyiségű tőkére. Márpedig egy angliai projektre olcsóbban adnak tőkét, mint egy magyar projektre.

Másrészt, nem mindegy, hogy mennyi idő alatt sikerül felépíteni az erőművet, „meddig áll benne a tőke”. Bármilyen csúszás ahhoz vezethet, hogy az erőműből nyert áram ára jelentősen megemelkedik. Máshogy fogalmazva, a megvalósításhoz nagyon fontos a megfelelő projektmenedzsment-tudás. Mindenki döntse el maga, hogy szerinte ez Angliában vagy Magyarországon jobb.

4es_metro_paks_2.pngHasonlít? 4-es metró és Paks.
 Forrás: nol.hu (4-es metró) és egy publikus Picasa-album (Paks)

Összefoglalva: Tartjuk magunkat ahhoz a mondásunkhoz, hogy az új paksi blokkok nagyon drágák lennének, nem állnak rendelkezésre a megfelelő pénzügyi források (lásd korábbi írásunkat).

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Pár módszertani megjegyzés. A hipotetikus áramár-számításunk itt érhető el. A "jelenlegi nagykereskedelmi ár" alatt a 2014-es forward zsinór áramárat értjük, forrás: HUPX.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr655590569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása