Energiaválság gyereknapra, a Kisvakondtól a Kacsamesékig

A rajzfilmekben az energiaválságok általában jól végződnek. De nem mindig. Itt van hét videó, a magyar szocreáltól az amerikai klasszikusokig.

A blog rendszeres olvasói talán még emlékeznek arra a posztra, ahol popdalokat szedtem össze Britney Spearstől a Rammsteinig, amiben olajról, benzinről, dízelről énekelnek.

 

Gyereknapra itt a rajzfilmes változat...

...merthogy (a lányom révén) valószínűleg több időt töltöttem az elmúlt időszakban rajzfilmekkel, mint könnyűzene-hallgatással vagy filmnézéssel…

kis-vakond-krtek-d0000fbfab4dcf5077085.jpg

És a foglalkozási ártalom csak nem múlik: bárhova nézünk, energia dől a csapból… a rajzfilmekből is.

 

A Kisvakond és a szociális szén

A Kisvakondot senkinek sem kell bemutatni. Az örök kedvenc egy vicces epizódja: a Kisvakond szenet bányászik, az egér és társai pedig szó nélkül lenyúlják a télire való tüzelőt (szociális szén?). De a Happy End persze nem marad el.

 

Kacsamesék: Dagobert bácsi és a peak oil (kimerülő olajkutak)

Generációm sok tagjához hasonlóan én is néztem a Kacsameséket, amikor 1993-ban megszakították az adást, és bejelentették Antall József halálát (lásd a drámai videót, a Wikipedia szócikket, és Facebook csoportot is).

Nemcsak a „rendszerváltás gyerekszemmel” egyik meghatározó emléke, de az egyik első filmes találkozás a kapitalizmussal, a (slágertéma) egyenlőtlenséggel: Dagobert bácsi, a zsugori milliárdos, aki úszik a pénzben. És mint minden valamirevaló milliárdosnak, olajkútjai is vannak. Ebben a részben épp váratlanul kimerülnek (peak oil??), de semmi sem az, aminek látszik. Angol nyelvű videó.

 

Thomas a gőzmozdony: Szén kontra dízel

Thomas, a barátságos és gyarló gőzmozdony meséi a nézhetőbb mai gyerekmesék közé tartoznak, a minden részben kötelező magvas tanulságok ellenére. Angliában már 25 éve fut a sorozat, régebben Ringo Starral, mint mesélő.

Az alábbi epizódban a dízelmozdonyok kigúnyolják a különleges szenet használó Henryt, de aztán persze pórul járnak. (A magyar verziót sajnos leszedették a Youtube-ról, így marad itt is az angol. Youtube-link, ha külön oldalon néznéd.)

 

De vajon mi hajtja Jetsonék autóját?

Hanna/Barbera science-fiction klasszikusa (ők a Tom és Jerry alkotói is). Háztartási robotok és okosórák, szóval csomó olyan dolog, ami lassan valósággá válik (vagy már az).

Ebben az epizódban a repülő autóból kifogy az üzemanyag. És mivel töltik meg egy klasszikus önkiszolgáló benzinkútnál? Magas oktánú „pellettel” és ellenőrzik a rádiumszintet. Ebben a vicces autómagazinos cikkben hidegfúziós hibridre gyanakszanak. Angol nyelvű videó.

 

Tűzoltó mesék: Vitorlázzunk! Avagy segít a szélenergia, ha elfogy a benzin

A Tűzoltó meséket annyira nem bírom, de a lányom egy ideig csak ezt nézte. Tűzoltóautó-tanoncok kalandjai, többek közt az elviselhetetlen és csak a saját luxusával törődő polgármesterrel. Ebben a részben az egész város leáll, mert elfogy a benzin, de segít a szélenergia. (Link, ha külön oldalon néznéd.)

 

Trombi és a Tűzmanó: Erős magyar szocreál a 80-as évekből

Még emlékeztem a szignáljára és pár vicces karakterre. Maga a 80-as évek, munkás köpenytől a gázpalackig. A tűzvédelemre nevel a sorozat. A részben a gázrobbanást elkerülik, de az olajkályhától leég a ház. „Amikor a tűz olajos, vízzel eloltani bajos” (Már megint a magyarok a pesszimisták!? (Link, ha külön oldalon néznéd.)

Robocar poli: Kis egzotikum a végére – dél-koreaiak és a megújuló energia

A gyerekeknek szerencsére mindegy, hogy egy rajzfilm milyen nyelven van. Ez például (asszem) koreaiul. Transzformer-szerű autómentőkről szól, ami elég furán hangzik, de ez a sorozat is nagy kedvenc. Ebből az epizódból kiderül, hogy minden autó elektromos, és az áramot szélerőművekkel nyerik!!! Jön a nagy áramszünet, leáll minden, de aztán sikerül irányba fordítani a szélkerekeket… (Link, ha külön oldalon néznéd.)

 

Az eredmény

6:1 a happy endek javára! Jó gyereknapot mindenkinek!

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr56198033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása