Putyin, a majmok és a gyilkolás ösztöne

Nem születtünk háborúra. Arra születtünk, hogy azt csináljuk, ami működik.

A napokban sok helyen megjelent egy friss tanulmány ismertetése, amely szerint a csimpánzok életének része a gyilkosság, sőt a háború (vagy inkább bandaháború), és ez nem azért van, mert az emberek előrenyomulása kényszeríti őket az erőszakra. Ebből az olvasók talán hajlamosak lehetnek levonni a következtetést, hogy lám, lám, a háborúra való hajlam velünk született, szinte természetes. Szerintünk nem az. Az eredeti Nature tanulmány ugyanakkor azt is megemlítette, hogy a bonobó majmok (a csimpánzok közeli rokonai) sokkal kevésbé erőszakosak. Csak ebből persze nem lehet olyan ütős címeket írni.

Ha valaki olvasta Ian Morris könyvét (War! What Is It Good For?: Conflict and the Progress of Civilization from Primates to Robots, vagyis: Mire jó a háború? A civilizációs haladás és konfliktusai a főemlősöktől a robotokig) akkor már hallhatott minderről – a legutóbbi kutatások csak megerősítették a korábbi eredményeket. (Ha nem olvasta, akkor pedig mindenképp ajánljuk olvasásra.)

Igen, a csimpánzok háborúznak, de Morris részletesen kifejti azt is, hogy a bonobók viszont nagyon nem. Szabályos orgiákat szerveznek a szomszéd törzsekkel háború helyett – hippi csimpánzoknak is nevezik őket. A bonobók, a csimpánzok kistestű rokonai, Afrika más részén élnek. Génállományuk 99%-ig meg is egyezik a csimpánzokkal (mellesleg az emberek és a csimpánzok között is ez az arány).

Picture composit.png

Kép: whogivesamonkey.com, dailyjade.com

Morris amellett érvel, hogy a háborúra való hajlam nem genetikailag determinált, hanem a körülmények által. A bonobók nem versenyeznek a gorillákkal az élelemért, és ezért képesek nagyobb csapatokban együtt maradni (a csimpánzok általában a magányosan gyűjtögető egyedekre csapnak le a szomszédos törzsekből). Bármi is legyen a pontos ok, úgy tűnik, hogy az erőszak a bonobóknál nem olyan kifizetődő, mint a Kongó folyó túloldalán a csimpánzoknál. És emiatt más viselkedési formák (és más egyedek) dominálnak a természetes szelekció következményeként.

A könyvet természetesen nem csak ezért érdemes elolvasni az angolul tudóknak (és remélhetőleg előbb-utóbb lesz fordítás is). Morris nagyon érdekes és részletes példákkal támasztja alá azt az érvét, hogy bár a háború szörnyű, a háború következmányei lehetnek jók. Szerinte paradox módon a háború jobban megszervezett társadalmakhoz és az erőszak hatákonyabb ellenőrzéséhez és annak alacsonyabb szintjéhez vezethet.

Amikor a háború nem kifizetődő - mert például létezik egy mindenkit legyőzni képes globális hegemón, aki a szabad világkereskedelemben és békében érdekelt – akkor sokkal kevesebb lesz a konfliktus, mint egyébként. Amellett érvel, hogy szükség van egy ilyen „világrendőrre” és most csak az USA az az ország, amely azt a szerepet hitelesen képes betölteni.

A csimpánzok háborújának van tehát egy nagyon aktuális relevanciája, persze nem úgy ahogy a szalagcímekből elképzelnénk. Ha megengedjük, hogy olyan környezet jöjjön létre, ahol a háború kifizetődik, akkor több háború lesz.

Minden országban (sőt talán egy bizonyos mértékig minden egyénben) lesz egy tesztoszteron-fűtött „belső, rejtett Putyin”. Hogy ő azután a háborút választja-e, az attól függ, hogy milyenek a várható következmények mind az országon belül, mind azon kívül. És a tapasztalatok függvényében mindenki folyamatosan felülvizsgálja a következményekre vontakozó várakozásait. Emiatt a korábbi (világ)rend akár gyorsan szét is eshet. Minden sikeres erőszak arra öszönzi a többi potenciális erőszakot alkalmazót, hogy ő is szerencsét próbáljon.

Akár egy olyan dominóeffektus kezdetén is lehetünk, amely során fokozatosan a káosz és erőszak uralkodik el a nemzetközi kapcsolatokban, hasonlóan a harmincas évekhez. Ha a homokba dugjuk a fejünket, nem csinálunk semmit és erősen vágyunk rá, hogy ez ne így legyen, az jó eséllyel csak gyorsítja a folyamatot. Hogy a klasszikusokat idézzük: Si vis pacem, para bellum...Ha békét akarsz, készülj a háborúra…

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr46727619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása