Még három érdekes ábra a kivándorlásról

Ami az Index cikkéből kimaradt. A KSH kivándorlásról készített fantasztikus és hiánypótló felméréséből.

Mi is szöttyögtünk korábban azon, hogy mennyire nincsenek normális adatok a kivándorlásról (Kivándorlás, milyen kivándorlás?). Hát most már vannak. A KSH és a Népességtudományi Kutató Intézet készített egy elég részletes kutatást, és tegnap közzétettek ebből elég sok eredményt.

350 ezerre teszik azok számát, akik 2013 elején tartósan külföldön éltek, és a rendszerváltás után mentek el Magyarországról. A kivándorlók fiatalabbak és képzettebbek, mint a magyar átlag.

Először érdemes elolvasni (vagy legalább átgörgetni) a részletesebb KSH-anyagot (tényleg érdemes!). Vagy aki lustább, az Index ebből kiemelt 11 ábráját. Most csak pár olyan dolgot emelünk ki, ami számunkra érdekes volt, de ez utóbbiból kimaradt.

1)      A kanyarban sem vagyunk más országokhoz képest

kivandorlas1.png 

Sok vagy kevés a 350.000? A kontextushoz hozzá tartozik, (és ezt persze mások is leírtak már), hogy a többi régiós országgal összevetve még mindig alacsony a kint élők aránya. Ezzel nem bagatellizálni akarjuk az egész kivándorlás-ügyet, inkább csak azt mondjuk, hogy ez Magyarországnak nagyobb újdonság, mint a többi országnak. Vagy ha „pesszimista” módon fogalmazunk, akkor van még hova nőnie a kivándorlásnak (és gyorsult is az elmúlt időszakban).

(Megjegyzés: a fenti ábra szélesebb definíciót alkalmaz, mint a headline, 350.000 fős becslés, és csak az elvándorlást tartalmazza, de ez azon nem változtat, hogy Magyarország messze nem kiugró, sőt.)

2)      Londonban jönnek-mennek az emberek

A felmérés egyik legérdekesebb, és legújabb része, hogy nagy mintán felmérték a kivándoroltak részletes adatait, mivel foglalkoznak, hány évesek, szándékukban áll-e hazajönni, jönnek-e rendszeresen haza.

Ebből is sok mindent megmutatott az Index cikke is. Ezért itt szintén csak egy dolgot emelünk ki: hogy mennyire eltér a nagy célországokba menő kivándorlók szerkezete. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy akik Nagy-Britanniába vándoroltak, csak átlagosan 4 éve mentek oda, míg Németországba 7, Ausztriába 6 éve.

kivandorl2.png

Ebből elsőre azt gondolhatnánk, hogy Anglia az utóbbi időben lett fontosabb célpont. De ez nem így van. Mint az anyag leírja, az utóbbi években Ausztria és Németország lett egyre népszerűbb, míg a Nagy-Britanniába vándorlásban a 2004-es EU-csatlakozás hozta a robbanást, mivel ott már akkor szabaddá tették a munkavállalást.

Hogy lehet, hogy Nagy-Britanniába nem rég mentek átlagosan, ugyanakkor mostanában (relatíve) csökkent a súlya az összes kivándorolt között? Úgy, hogy ott nagy a fluktuáció: fiatalabbak mennek és próbálnak szerencsét, de aztán közülük jó páran vissza is jönnek (vagy máshová mennek).

3)      Hazamenni? Viccelsz?

kivandorl3.png

Adatforrás: KSH/SEEMIG

És hogy hazajönnek-e valaha? Nem tudni. Mindenesetre jóval többen vélik biztosnak, hogy kint maradnak, mint hogy hazajönnek. (A felmérés érdekessége – ami mutatja, mennyire nehéz valójában a kivándorlást mérni– , hogy a részletes kérdéseket a kivándoroltak itthoni rokonainak tették fel; a kintieket is próbálták valamennyire elérni, de ez nem sikerült.)

A fenti ábra eredménye egyébként eléggé egybevág a mi netes kérdőívünk eredményeivel (ami persze totálisan nem reprezentatív): ott is kb. 10% mondta a most kint élők közül, hogy hazajönne. Mindegy hova, csak innen el…

Itt a részletes KSH-anyag, jó olvasgatást! (ebből vannak a fenti ábrák is).

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr546798933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása