A nagy fal nem fog megvédeni minket

A szokásos év végi összefoglalók, illetve a szintén hagyományos újévi jóslatok rendre végig veszik a globális világ legfontosabb fejleményeit. A nyugati világról, annak mozgásáról számos színvonalas elemzés született. Mi úgy döntöttünk, hogy ezen a héten a másik irányba fordítjuk fejünket, ahol egy olyan jelenség szemtanúi lehetünk, amely hosszú távon meghatározhatja a világ jövőjét. Lássuk, mi történik Kína hitelpiacán!

Az év elején mindenki jósolgat. Meglepően optimista az elemzők nagy része, különösen ha Amerikáról és az EU-ról van szó. Az USA-ban nagy fiskális expanziót várnak Trumptól, aki a legjobbkor veheti át a Fed eddigi lazító szerepét, így a növekedés tovább erősödhet a tengeren túlon. Európában egyelőre fellélegezhetnek az újra eltolódott Grexit, a meglepően visszafogott hatású Brexit és az olasz bankválság elmaradása miatt, mégha az apróbetűs részben azért megemlítik, hogy jön egy francia és német választás is idén, aminek a kimenetele egyáltalán nem lefutott még. Viszont mindenki mélyen hallgat Kínáról. Pedig az elmúlt időszakban már a kínai fejlemények is kulcsszerepet játszottak a világ gazdasági teljesítményének alakulásában.

Miért kellene sokkal szkeptikusabbnak lenni? Kína már egy ideje át szeretne állni az exportvezérelt növekedésről a belső kereslet húzta növekedésre. Ezzel önmagában semmi gond nem lenne, sőt. A belső kereslet növekedését azonban egyelőre hitelből élénkítik. Ha megnézzük a válság utáni időszakot, a hitelnövekedés messze meghaladja a többi ország hasonló mutatóját Kínában (és Hongkongban).

Biztos probléma ez? Kína egy felzárkózó ország. A növekvő hitelállománynak számos pozitív értelmezése is van: mélyül a pénzügyi piac, van forrás a beruházásokra, ami segíti a belső kereslet szerepének növekedését. Amennyiben a beruházások támogatják a növekedést és profitot termelnek előreláthatóan, a folyamat akár fenntartható is lehet, a felzárkózást segíti.

Sajnos az eddigi empirikus tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyon gyors hitelnövekedés jellemzően nem fenntartható. Ráadásul a buborék kipukkadását jelentős gazdasági visszaesés követi. Az IMF (2016Oct) tanulmánya szerint a gyors hitelnövekedések durván 2/3-a végződik nagyon csúnyán (ld. a lenti ábra). A gyors hitelnövekedés csak erős és egészséges intézményrendszer és megfelelő szabályozás mellett járul hozzá a gazdasági növekedéshez. A mesterségesen felfújt hitelezés arra ösztönzi a bankokat, hogy finanszírozzák a kockázatosabb (később nagyobb valószínűséggel becsődölő) projekteket, míg a vállalkozásokat pedig arra, hogy kevésbé termelékeny beruházásokhoz is hitelt vegyenek igénybe (ami később nem tudja kitermelni az adósság fedezetét). Amikor a buborék kipukkad (általában előre nem látható időpontban), a szinte azonnal jelentősen romló hitelportfolió és a megnövekedett óvatosság miatt jelentős reálgazdasági visszaesés következik, ami ráadásul jelentős állami segítségnyújtást is magával szokott vonni, hogy a pénzügyi rendszer stabilitása minél hamarabb helyreálljon.

A rendkívül gyors kínai hitelállomány-növekedés időről-időre az elemzések központjába kerül. 2016 őszén az IMF és a BIS is megkongatta a vészharangot. A kínai hitelállomány a GDP %-ában mára elérte, sőt meghaladta azokat a szinteket, ahonnan ezidáig még nem nagyon volt visszaút.

Akkor miért nem tartják a kínai összeomlást nagy valószínűségi eseménynek a jósolgató elemzők.

1. A kínai hitelállomány a GDP 200%-a felett van ugyan, de ez még igazából elmarad a fejlett országok mutatóitól.

Állítás igaz, de nem megnyugtató, mert ugyanakkor jóval meghaladja a vele hasonló fejlettségű országokét, ezért inkább „túlzottnak” tekinthető.

Hitel/GDP arány

2. A hitelnövekedés 80%-át a vállalatok adják. A beruházások a gazdasági növekedést támogatják. Ráadásul jelentős részben az állami vagy kvázi-állami szférában koncentrálódnak, ezért esetleges kimentésük kevésbé probléma. A lakosság és a kormányzat nem adósodott el.

A pesszimisták inkább azt hangsúlyozzák, hogy ellentétben a teljes hitel/GDP aránnyal, a vállalati hitel/GDP arány a fejlett országokhoz képest is kimagasló. Ráadásul az állami vállalatok termelékenysége, hatékonysága jellemzően alacsonyabb, mint a magánszféráé, ezért kevésbé garantált a felvett hitelek visszafizetése.

Vállalati hitel/GDP arány

3. A hitelek törlesztőrészlete egyelőre nem jelent problémát a kínai vállalatoknak. Sőt, az alacsonyabb hozamkörnyezetben nem növekedett érezhetően az elmúlt években.

Ugyanakkor a jelenlegi – sokak által adatmegbízhatóság szempontjából meg is kérdőjelezett - alacsony nemteljesítő arány nem jelenti azt, hogy az a jövőben nem ugorhat meg. Mitöbb, a cégek jelentős része hitelből finanszírozza a törlesztőrészleteit is, a világ egyik legnagyobb Ponzi-játékát játszva Kínában.

Márcsak a méretek miatt is a kínai hitellufi kipukkadása jelentős tovagyűrűző hatásokkal fog járni és évekre megakaszthatja a meginduló gazdasági növekedést a világ fejlett és felzárkozó részében egyaránt. Ne gondoljuk, hogy a befektetők ezt ölbe tett kézzel várják. Az elmúlt évben soha nem látott mennyiségű tőke áramlott ki Kínából. Hogy is mondja a mondás: „ne azt figyeld, amit mond, hanem amit tesz”!! Lesz itt még haddelhadd!

És akkor, aki többet akar tudni, pl. ezeken a linkeken megteheti:

IMF (2016Sep): Rebalancing in China—Progress and Prospects, https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2016/wp16183.pdf

IMF (2016Oct): Resolving China’s Corporate Debt Problem, https://www.imf.org/external/pubs/ft/wp/2016/wp16203.pdf

Huang-Bosler (2014Sep): China’s debt dilemma: Deleveraging while generating growth, http://carnegieendowment.org/files/china_debt_dilemma.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr2412123115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japan (3) Japán (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása