A vereség kétszer fáj?

A hatékony piacok elméletét az 1960-as években fejlesztették ki. Az elmélet szerint a piaci árak azonnak reagálnak minden publikusan elérhető információra. Azóta az elméletet bővítették és továbbfejlesztették, de az eredeti koncepció megmaradt: a befektetők racionális várakozásokat fogalmaznak meg és a piac hatékonyan aggregálja ezeket az információkat. Az adatok alapján azt mondhatjuk, hogy a labdarúgó világesemények idején a befektetők kevésbé racionálisan viselkednek, csalódottságuk kihat a tőzsdei tranzakciókra.

Befejeződött a 2020-as 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság. A mérkőzések alatt szinte megállt az élet, abban a 2 órában mindenki 22 játékosra és a bírókra figyelt. Lementek a meccsek, jó esetben nyert az olvasó által favorizált csapat és mindenki ment a dolgára. Vagy mégsem?

Megváltoztathatja-e a jövőt, hogy egy határeset les esetében a bíró megállítja a játékot vagy továbbengedi, vagy egy kétes tizenegyes szituációban szabálytalanságot ítélnek-e, vagy esetleg annak, hogy a kapufáról merre pattan a labda? És itt nem a fantasy és science-fiction alkotások által gyakran használt pillangóhatás elméletre gondolunk.

Nem is gondolnánk, de a fent felsorolt apróságok nem csak abban a pillanatban okozhatnak bosszúságot, hanem másnap a tőzsdén is akár. Ez első hallásra elég furán hangzik, hiszen azt tanultuk, hogy a részvények árát elsősorban a piaci fundamentumok és információk határozzák meg. Erre a feltételezésre épül a hatékony piacok elmélete és annak továbbfejlesztései.

Azonban a piacon lévő emberek nem gépek, nem teljesen racionálisak. Számos kutatás bizonyítja, hogy a top managerek és tőzsdecápák is emberből vannak és pszichológiai – mint például egy rosszul sikerült mérkőzés – és viselkedési faktorok is befolyásolhatják a döntéseiket. Ezeket a viselkedési hatásokat részletesebben is ismerteti David Hirshleifer az Investor psychology and asset pricing című tanulmányában.

Számos kutatás vizsgálta, hogy a nemzeti csapatok teljesítménye hogyan befolyásolja a nemzeti tőzsdéket rövidtávon. Az empirikus eredmények – 1973 és 2004 közti nemzetközi labdarúgó mérkőzéseket alapján, tartalmazva a VB-ket, Copa America-kat és Ázsia Kupákat – azt mutatják, hogy a győzelmek sajnos nem jártak prémiummal a piacon, ezzel ellentétben a vereségeknek szignifikáns negatív hatása van a másnapi hozamokra. Ez a hatás még erősebb a VB-n, illetve a tornák kieséses szakaszában. Például a VB-n a kiesési szakaszban egy vereség 49 bázispont negatív abnormális hozamot jelent, míg hasonló esemény egy kontinenstornán 31 bázispontos hatást jelent.

Forrás: Edmans et al.

Az eredmények arra mutatnak, hogy a csapatok győzelméből nem profitálhatunk, de a vereség duplán fáj: este a meccsnézéskor és másnap a piaci fejlemények miatt. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a foci EB alatt a gyors meggazdagodás legfőképp a jó tipp-mix döntésekben rejlett és nem a tőzsdecápa attitűdben.

Jó hír viszont az aktívan tőzsdéző olvasóink számára, hogy a mostani EB-n ezek a hatások kevésbé teljesültek. Ha megnézzük a korábban esélyesnek kikiáltott csapatok nemzeti tőzsdeindexeinek napi hozamait a mérkőzések időpontjában, akkor az eddig említett vereséghatás nem annyira érezhető.

Forrás: Bloomberg

Ennek lehet oka, hogy a felhasznált tanulmány 2007-ben került kiadásra és azóta sok víz lefolyt a Dunán. A digitalizáció, mesterséges intelligencia és algoritmusok elterjedésével az emberi tényező fokozatosan háttérbe szorul az élet számos területén, köztük az elektronikus kereskedésben is.

Ezen felül egyéb piaci események is zajlanak a világban. A június 18-i negatív befektető hangulatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelésre vonatkozó utalásai idézték elő, amit még Hollandia 2-0-ás győzelme Ausztria felett sem tudott kompenzálni előző este.

Érdekes lenne az elemzést újra elkészíteni frissebb mérkőzések eredményeit is felhasználva, ahol ezek a faktorok jobban érvényesülnek.

***

A Bloomberg egy cikkben Anglia jó szereplésének piaci hatásait elemzi. A szerző azt találta, hogy az EB alatt az angol tőzsde jobban szerepelt az európai indexeknél, de ez annak is köszönhető, hogy a szigetország részvényei alul voltak értékelve és még az utóbbi 1 hónap túlteljesítése sem kompenzálta a korábbi gyengébb hozamokat. Általában a pubok álma a világversenyek, hiszen ilyenkor minden egység zsúfolásig tele van vendégekkel. Idén ez nem teljesen volt így a még érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt, ami meg is látszott a bárok működtetésével foglalkozó cégek részvényein. Ezzel ellentétben a szupermarketek és ételkiszállítással foglalkozó cégek nagyot kaszáltak a kontinensviadalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr2316626836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása