Palaolaj-forradalom márpedig van

És alaposan átrendezi az erőviszonyokat az olajpiacon. Összefoglaltuk a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) olajpiaci sztoriját egy ábrában. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a palaolaj-forradalom miatt jön föl az OPEC-en kívüli országok olajtermelése, és az OPEC jóval kevesebbet termelhet majd, mint azt korábban várták.

iea_weo_birol.jpgFatih Birol, az IEA vezető közgazdásza mutatta be az új kiadványt. Kép: Shale world blog

Múlt héten jelent meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss hosszútávú kitekintése, a World Energy Outlook, a világ energiapiacainak évente kiadott „bibliája”.

Ennek kapcsán a sajtó attól volt hangos, hogy a tavalyi „optimista” sztorihoz képest („jööön az amerikai palaolaj”) idén az IEA „pesszimistább” lett: a palaolaj-sztori miatt a Közel-Kelet országai nem ruháznak be eleget, kivárnak, ami veszélyezteti az olajpiac kínálati oldalát: „magas árak jöhetnek, mert nem lesz időben elég olaj”.

Ez ugyan hangzatos, de az IEA-előrejelzés számai nem igazán ezt mutatják.

A lenti ábrán az IEA friss olaj-termelési előrejelzéseit hasonlítottuk össze a tavaly és tavalyelőtt kiadott előrejelzéseikkel. 2 éve még azt gondolták (ezeket a pontozott vonalak jelölik), hogy csak az OPEC-tagoktól várhatunk érdemi termelés-növelést a következő évtizedekben, az OPEC-en kívüli országok kínálata pedig nagyjából stagnál 2020-ig, utána csökken.

iea_weo_olaj.pngSokat változtak az előrejelzések 2011 óta. Adatforrás: IEA World Energy Outlook 2011, 2012 és 2013

A palaolaj-forradalom azonban közbeszólt: mára azt gondolják az IEA szakértői (ezeket a folytonos vonalak jelölik), hogy Amerika vezetésével jelentősen bővülhet a nem-OPEC-országok olajtermelése 2020-ig: utóbbiak 10%-kal többet termelnek majd, mint a 2 évvel ezelőtti prognózisokban. Így, Kína és a többi fejlődő országok növekvő kereslete ellenére az OPEC kitermelése várhatóan stagnál 2020-ig.

Mindez ráadásul úgy következik be, hogy az ábráról leolvasható módon az IEA az olajkereslet előrejelzését is feljebb vitte: különösen 2020-ban látványos, hogy az OPEC kitermelés előrejelzések változásai kisebbek, mint a nem-OPEC tagok termelésének előrejelzés változásai.

Az IEA szerint 2020 után azonban a palaolaj-termelés nem nő tovább, ezért a nem-OPEC országok kínálata visszaesik. Az így keletkezett űrt az OPEC töltheti be, hiszen (jelenleg) egyedül a Közel-Keleten vannak még hatalmas mennyiségű, relatív olcsón kitermelhető hagyományos kőolajlelőhelyek. Vagyis az IEA szerint érvényes még a korábbi „sztori” (az OPEC-országok térnyerése), csak legalább 10 évvel eltolódott…

A fenti ábrán tehát jól látszik, hogy ha a tavalyi jelentést „optimistának” mondták, akkor az idei még optimistább (több a globális olajtermelés és kisebb az OPEC ereje).

Az OPEC-országok számára persze ez inkább rossz hír: ha én OPEC-termelő lennék, én is „kivárnék”, nem ruháznék be nyakra-főre. Senki se tudja, mi lesz 2020 után, addig sok minden változhat. Akár még az is lehet, hogy a palaolaj-boom még nagyobb lesz, mint várták. Eddig kísérteties módon a palagáz mintáját követjük, és a nem-konvencionális olaj esetében is csak felfelé módosították az előrejelzéseket az elemzők, ami egy új és még javuló technológia esetén nem is annyira meglepő. És, mint múltkor írtuk, az iráni-nyugati kapcsolatok esetleges enyhülése is tovább szűkítené a többi OPEC-ország mozgásterét, mint ahogy az iraki termelés felfutása is ezt teszi.

A lecke megint az, hogy minél hangzatosabb egy újság szalagcíme, annál gyanúsabb…(Múltkori kedvenc példánk még ugyanerre: NEM lesz globális borhiány sem, hiába mondták azt az újságok).

Egy általános tanulság pedig, hogy az ilyen hosszú távú előrejelzéseknél a nagy bizonytalanság miatt sokkal több mindent lehet leszűrni abból, hogy mikor és merre változik az előrejelzés (és mit mond az „eleje”), semmint abból, hogy mit gondol arról, mi lesz pontosan 25 év múlva.

Mit mond az IEA ezek fényében az olajárakról? Azt, hogy tovább emelkednek… Az IEA 2 évvel ezelőtti Kitekintése óta lényegében nem nyúlt a hosszú távú olajár-várakozásához. Hogy ez mennyire van összhangban a sztori többi részével? És mi van még az IEA World Energy Outlook-jában? Ezekről is írunk hamarosan itt a Guruló hordón.

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Hol mennyivel változik a kitermelés 2035-ig, az idei IEA prezentációból:

iea_weo_pres2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr65647720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása