Nem csak az áram árába, bankpánikba is belebukhat egy kormány?

Bulgáriában egy év után megbukott a kormány, hiába csökkentették az áram árát több lépésben. Volt itt minden: bankpánik és csalások, kinevezések miatt háborgó tömegek, EU-balhék. Hírmagyarázó poszt.

Bulgaria-anti-corruption-protests-550x308.jpg

Tömegtüntetések. Kép: www.againstcorruption.eu

Másfél éve írtunk, még az előző kormány bukásakor, arról, hogy legalábbis látszólag a magas áramárakba bukott bele a bolgár kormány (Belebukni a záram árába?). Igazából persze nem abba, vagy messze nem csak abba, de ezt a mémet azóta is többször hallottuk, állítólag magyar politikusok is emlegették. Ezt írtuk akkor:

„Bulgáriában sem az áramár volt a bajok fő forrása: hatalmas korrupció, politikai tehetetlenség, széles leszakadó rétegek. A munkanélküliség több mint duplája a válság előttinek. Ha nem növekedett volna az áram ára, valószínűleg valami más miatt pattant volna el a húr.”

Most épp ez történt. A lakossági áramárak azóta csökkentek (lásd az ábrát, illetve még a későbbi részt az ügy energia-vonatkozásairól). Az Oresarszki-vezette szocialista kormány pedig egy év után lemondott (noha korábban túlélt öt bizalmatlansági szavazást a parlamentben).

bulg_aramar1.png

Adatok forrása: Eurostat (2013 2. félévig vannak csak adatok), Energo-pro, saját számítások

Bulgária bajai nagyjából ugyanazok, mint amit fent felsoroltunk. Ezek az események vezettek a lemondáshoz:

  • Talán a legutolsó nagy balhé akkor tört ki, amikor több nagy bolgár bankot is megrohantak a betétesek. Ezek hátterében igen komoly csalások is voltak.
  • De már egy éve nagy tüntetések zajlanak a kormány ellen
  • A legnagyobb felháborodást és tüntetéseket az váltotta ki, amikor a kormány egy fiatal, igen jó kapcsolatokkal rendelkező médiamogult nevezett ki a Nemzetbiztonsági Hivatal élére
  • A kormánypártok nagyon rosszul szerepeltek a májusi Európai parlamenti választáson
  • Az EU-val összerúgták a port, egyrészt a Déli Áramlat orosz gázvezeték építése miatt, amit a Bizottság nem támogat (lásd még lent). Másrészt, surprise surprise, befagyasztottak EU-pénzeket a rossz adminisztráció miatt.

[Update]: A magyar alkotmányos rendszertől való eltérésről és a pártok politikai térképéről lásd még maxval jó kis összefoglaló blogposztját a bircahang blogon (amit kommentként is belinkelt erre a posztra). Itt van belőle pár idézet:

"Ismét rendkívüli parlamenti választás lesz Bulgáriában. Idén októberben. Ez nem szokatlan. Míg Magyarországon még sosem volt rendkívüli választás és minden parlament mindig kitöltötte teljes mandátumát, Bulgáriában eddig csak 3-szor volt kitöltve a teljes 4-éves mandátum"

"A fő különbség, hogy míg Bulgáriában az elvesztett bizalmi szavazás azonnal a kormányfő bukását jelenti, addig Magyarországon ez kizárólag konstruktív bizalmatlansági szavazással lehetséges."

"Persze a bolgár politikai térkép nagyon más, mint a magyar. Több párt van, s nagyobb a pártok mobilitása, gyakoribbak a változások."

Maxval egész posztját érdemes elolvasni itt: bircahang.blog.hu

Kénytelenek voltak visszaemelni az áramárat

Mint arról többen itthon is beszámoltak, (és a fenti ábrán is látszik) idén júliusban a korábbi csökkentések után már 2%-kal növekedett a lakossági áramár Bulgáriában. Ennek oka, hogy az állami áramszolgáltató horribilis (460 milliárd forintnyi) veszteséget halmozott fel.

Atomerőmű: oroszok helyett japánokkal építtetnék

Bulgária korábban az oroszokkal építetett volna új atomerőművet, de 2010-ben (az építés megkezdése előtt) meggondolta magát, mert nem látta biztosítottnak a projekt megtérülését. Ezután az egyik részt vevő orosz cég 1 milliárdos kártérítést követelt, a választottbírósági ügy azóta is folyik.

Úgy tűnik, a most megbukott és az átmeneti kormány is inkább a japán tulajdonú Westinghouse atomprojektjét támogatja, részben az oroszoktól való függetlenedés szándékával. Már a kormány lemondása után jött a hír a megállapodásról a Westinghouse-zal.

A Déli Áramlat körüli balhék

A Déli Áramlat gázvezetéket a bolgárok nagyon szerették volna megépíteni, de az Európai Bizottság nagyon nem szerette volna, ha úgy épül meg, hogy azon csak az oroszok szállíthatnak Európába gázt. (Erről is írtunk korábban: Déli Áramlat: a cső fordítva sül el?). És az orosz-ukrán krízis miatt az EU be is keményített.

A nagy nemzetközi nyomás miatt Bulgária nemrég felfüggesztette a Déli Áramlat építését (ezt az új átmeneti kormány is meghosszabbította).

A szálak viccesen összeérnek: a Déli Áramlat bolgár részének építésével a milliárdos Gennagyij Tyimcsenko (a Gunvor volt tulajdonosa) cégét bízták meg. Ő az egyike volt azoknak, akik a nyugatiak szankcióval sújtottak. Most (azon kívül, hogy a szankciók miatt magánrepülőgépét sem tudja már használni) még a Déli Áramlat felfüggesztésén is hőböröghet, John McCain-t vádolja a kiesett munkáért.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Pár érdekes írás még a témában

A Beyond Brics a lemondásról (regisztáció kell az olvasásához)

A bankpánikról és a csalásokról írt Frances Coppola, ez egy linkajánlónkban is szerepelt pár hete

A Déli áramlat saga-ról írt a Beyond Brics (reg. köt.)

A magyar alkotmányos rendszertől való eltérésről és a pártok politikai térképéről írt maxval a bircahang blogon

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr896581005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása