Újabb OPEC-döntés: jövő márciusig csökkenti termelését a szervezet

A hét olajpiaci eseménye a csütörtökön tartott OPEC-csúcs, ahol a világ legnagyobb kőolajtermelői a novemberi megállapodásuk meghosszabbításáról döntöttek. Az olajpiac már jórészt beárazta a döntést, így az olajárak alig mozdultak. Nézzük, hogyan illeszkedik a döntés az olajpiac jelenlegi struktúrájába, és milyen fejlemények várhatók a jövőben.

Ahogy arról már mi is többször cikkeztünk, november végén az OPEC és néhány nagyobb olajtermelő ország a kitermelésük napi összesen 1,8 millió hordónyi csökkentéséről döntöttek. Az intézkedéstől a rekord magas olajtartalékok csökkenését, ezáltal pedig az olajpiacon fennálló túlkínálat megszűnését és az olaj árának növekedését várták. Az olaj ára a döntés életbe lépése óta ugyan elhagyta az 50 dollár/hordó alatti tartományt, a kívánt 60 dollár/hordó szintet a megállapodás szinte 100 százalékos betartása és a növekvő olajkereslet ellenére is alig közelítette meg. Ennek okairól mi is részletesen beszámoltunk, úgyhogy itt most csak felsorolásszerűen álljanak a legfontosabb állítások:

  • a termeléskiesést az egyesült államokbeli palaolaj-termelők az alacsony break-even költségeik miatt mérsékelni tudják
  • az OPEC tagállam Nigéria és Líbia, akik nem részei a megállapodásnak, a belpolitikai instabilitásuk ellenére növelni tudták termelésüket
  • a kitermelés-csökkentés referenciaszintje az OPEC rekord magas, több mint napi 33 millió hordónyi kitermelése
  • a kőolajkészletek az év eleje óta nem, vagy csak alig csökkentek (bár a hivatalos készletstatisztikákban nem szereplő úszó készletek drasztikus csökkenésnek indultak)
  • a kitermelésbe fordított beruházások 15 éves távlatban még mindig magasan állnak

A teljes képet nézve a megállapodásban részt vevő, a gazdaságukat nagyrészt az olajbevételekre alapozó országoknak már így is kisebb megkönnyebbülést okozott az olaj árának 50 dollár/hordó körüli szinten tartása. Ugyanakkor a megállapodásban részt vevő országok némelyikének különösen fontos, hogy tovább emeljék az olaj árát, akár a piaci részesedésüket is kockáztatva. Szaúd-Arábia a történelem eddigi legnagyobb tőzsdére vezetését tervezi állami olajvállalatával, míg Oroszországban jövőre választások várhatók. A megállapodás felfüggesztése, és feltehetően ezzel a kitermelés újbóli emelkedése az említett országok érdekei ellen hatna.

Megegyezés: 9 hónapos hosszabbítás

A héten tehát a megegyezésben korábban is részt vevő OPEC és non-OPEC országok a novemberi megállapodás további, 9 hónapos hosszabbításról döntöttek, amely így 2018 márciusáig lesz hatályban. A 9 hónapos kitolás mellett szól, hogy a kőolajkereslet a januárt követő hónapokban szezonálisan alacsonyabb, ami egészen márciusig kitart. A márciusig tartó kitermelés-visszafogással az OPEC szeretné megakadályozni a készletek téli hónapokban való felhalmozódását, és ezáltal stabilizálni az olaj árának mozgását. A megállapodásnak továbbra sem része Nigéria és Líbia, illetve a piacról kivonandó napi 1,8 millió hordónyi kőolaj mennyiségét sem emelték. A megállapodás kimondott célja, hogy az OECD országokban felhalmozott készleteket 5 éves átlagnak megfelelő szintre csökkentsék.

Forrás: IEA

A piac a döntést már vagy beárazta, vagy csalódással fogadta, a Brent ára ugyanis péntekre majdnem 5 százalékkal csökkent. A csalódottságra a kitermelés-visszafogás elmélyítéséről, vagy a 9 hónap helyett 12 hónapos meghosszabbításról szóló döntés elmaradása adhat okot. A szkeptikusok továbbá joggal kételkedhetnek abban, hogy a további termelés-visszafogás megállítja majd az USA-t, hogy még több kőolajjal telítse el a piacot.

Brent kőolaj árának mozgása 2017 májusában
Forrás: bloomberg.com

Az elemzők jórészt egyetértenek abban, hogy a kitermelés további visszafogása jövő tavaszig valóban csökkenteni fogja a felhalmozott kőolaj-készleteket. Arról azonban, hogy sikerül-e az OECD országok készleteit az 5 éves átlagukra csökkenteni, már eltérnek a vélemények. Egyes elemzések szerint, ha a készletek napi 1 millió hordóval csökkennének, 11 hónapba telne a kívánt szint elérése.

Ugyanakkor, még ha minden a terv szerint halad, és sikeresen csökkenek a kőolajkészletek, a jórészt hosszú távú beruházásokra berendezkedett olajtermelőket még ez sem nyugtathatja meg teljesen. Az OPEC-megállapodás ugyanis nem képes az olajár hosszú távú stabilizálására: amint lejár a megállapodás időtartama, mind az OPEC-országok, mind egyéb szereplők újra ellephetik termelésükkel a piacot, ezzel lenyomva az olajárat.

Tény azonban, hogy az OPEC vezető tagállamainak már egy több hónapig tartó magasabb olajár-környezet is sokat segítene gazdaságaik stabilizálásában. Ehhez csak el kell hitetniük a piac szereplőivel, hogy a jövőben alacsonyabb olajárra számítsanak, mint rövid távon. Ha sikeresek a piaci szereplők várakozásainak befolyásolásában, azzal az USA palaolaj-termelőit is nehéz helyzetbe hozhatnák, ugyanis így nehezebbé válna a jórészt hitelekből fenntartott termelésük finanszírozására befektetőket találniuk.

Bárhogy is alakul, mi továbbra is figyelemmel követjük a fejleményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr7412543145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása