Lesújtott az Ida hurrikán az Egyesült Államokra

A nyár az Egyesült Államokban egy szomorú eseménnyel végződött. Az USA energetikai központját – a Mexikói-öblöt – elérte az Ida hurrikán, ami jelentős leállásokat okozott a régió termelőeszközeiben. Nézzük meg, hogy milyen hatásai vannak a hurrikánnak és a korábbi tapasztalatok alapján milyen várakozásaink lehetnek a következő hetekre.

Az időjárást nem lehet hosszútávra előre jelezni, de a historikus tapasztalatok alapján a Mexikói-öböl térségében május és október közt „hurrikánszezon” van, augusztus-szeptemberi csúccsal. Évenként változó a viharok gyakorisága és erőssége, de ettől függetlenül az ottlakóknak ezekben az időszakokban fokozottan kell készülniük az időjárás okozta kihívásokra.

A hurrikánokat szélerősség alapján a Saffir-Simpson skála alapján tudjuk besorolni. Az egyes a leggyengébb hurrikán, ez alatt csak a trópusi viharok és ciklonok vannak, míg a legerősebb az ötös. Még a legenyhébb hurrikán is kárt tud tenni a régió áramellátásában, de a hármas szint és afelett már szörnyű károkat okoznak ezek a viharok az infrastruktúrában. Ezeknél a hurrikánoknál nagyon gyakori az emberi áldozat is sajnos.

Saffir-Simpson féle hurrikánskála
Forrás: SKYbrary

Ezeknek a viharoknak olajipari relevanciája is van. Az Egyesült Államok déli része (PADD 3) jelentős kőolaj és földgáz kitermelő kapacitásokkal rendelkezik, emellett több, mint 8 millió hordó/nap-os finomítói kapacitás is van a térségben, aminek nagyságrendileg 50%-a a Texas és Louisiana partvidékén helyezkedik el. Viszonyításképp ez több, mint fele az európai kapacitásoknak. Ezért bármilyen zavar a régióban globális konzekvenciákkal bír.

USA felosztása PADD alapján
Forrás: EIA

A PADD 3 régió részesedései az USA-ban
Forrás: saját számítás EIA alapján

 

Az Ida hurrikán augusztus 29-én, vasárnap érte el az Egyesült Államok partvidékét a Mexikói-öböl térségében. A majdnem 250 km/órás széllökések, az esőzések és áradások sajnos már megkövetelték az első emberi áldozatot is. A Reuters adatai alapján a vihar miatt a térségben a kőolajkitermelés több, mint 1.6 millió hordó/nappal csökkent a hurrikán partot érésekor, míg a régiós gázkitermelés fele is átmenetileg leállt a régióban. A térségbeli finomítók termelése azonban több, mint 2 millió hordó/nappal csökkent a Bloomberg szerint. A Platts adatai alapján a hurrikán érkezésekor 6.5 millió tonna/év etilén kapacitás zárt be, ami a teljes USA termelés 16%-a. Ezek azonban rövidtávú hatások, komolyabb árhatás akkor lehetséges, ha a kapacitások hosszabb ideig (hetek/hónapok) kiesnek a piacról.

Korábbi tapasztalatok alapján változó, hogy az eszközök milyen gyorsan tudnak visszaállni. Erre sajnos nincsen aranyszabály. Az utóbbi 2 évtized legjelentősebb hurrikánjai esetén tapasztaltunk gyors és lassabb helyreállást is. Ami azonban az adatok alapján megállapítható, hogy a finomítói kapacitások jellemzően nagyobb veszteséget szenvednek el és a helyreállításukhoz is több idő kell, mint a kőolaj kitermelés esetében. Sajnos a gázpiacok esetében nem áll rendelkezésre heti szintű statisztika.

Kőolaj termelés helyreállása a hurrikánok után
Forrás: saját számítás EIA alapján

Finomítói futások helyreállása a hurrikánok után
Forrás: saját számítás EIA alapján

A hurrikánnal kapcsolatos hírek hallatára a kőolaj ára emelkedett, ez azonban egyelőre úgy tűnik a befektetői hangulat által vezérelt, a fundamentumok nem támasztják alá, hiszen a keresleti oldalon (finomítói kapacitás) sokkal nagyobb kiesések várhatóak, mint a kínálati oldalon (kőolaj termelés). Mi azt várjuk, hogy a finomított termékek piaca tovább szűkül, amit Európa elsősorban a benzin krakkok további, bár várhatóan átmeneti erősödésén keresztül fog megérezni. A már eddig is rekord magas gázárakat szintén tovább emelheti a termelés átmeneti leállása.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr6216676998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása