Obama energia-terve: a gáz és olaj kiütéssel nyert

„Az USA egy tisztább és biztonságosabb energia-jövő felé halad”. De az elnöknek ehhez nem sok köze van.

Obama elnök a napokban tette közzé „útitervét egy tisztább és biztonságosabb energia-jövő felé” címmel.  A nemzetközi sajtó ebből elsősorban azt emelte ki, hogy az ellentmondásos Keystone XL olajvezetékről (amely kanadai és amerikai nemkonvencionális olajat vinne a Mexikói-öbölbe) nem esik szó az anyagban. De más is hiányzott belőle.

A lusták kedvéért elkészítettem az útiterv leggyakrabban használt kifejezéseit ábrázoló szófelhőt. Ez nagyjából mindent elmond a tervről. A földgáz és az olaj a két leggyakrabban használt kifejezés, tehát nem érdemes drámai változásokra várni a status quo-hoz képest. A megújulók (renewables) be sem került a gyakori szavak közé – a tiszta (clean) szó viszont igen, de ebbe a földgázt is beleérti az anyag. A terv 2020-ra megduplázná a nappal, széllel, geotermiával előállított áram mennyiségét – ez azonban valószínűleg mindenképp bekövetkezne az alacsony bázis és a gyorsan zuhanó napenergia-költségek miatt.

word_cloud.pngAz útitervből készített szófelhő. (A tagcrowd-ot használtam).

Az éghajlatváltozásról (climate change) alig esik szó a szövegben. Ez elég lelombozó lehet az elkötelezett zöldeknek, akik abban bíztak, hogy az elnök újraválasztása után erősebb elkötelezettséget mutat majd a klímavédelem iránt (és, hogy a friss kinevezések az energia-miniszteri és az EPA /Amerikai Környezetvédelmi Hivatal/ vezetői posztjába is erre utalnak).

Mindenesetre ha Obama valami átütő intézkedést akar hozni az éghajlatváltozás problémájának kezelésére, azt elég jól titkolja. De meglepne, ha lenne ilyen terv: még mindig a gazdaság és a munkahelyek az első számú téma, így a széndioxid-kibocsátás szabályozása egyáltalán nem szexi. Ha úgy tetszik, a jelen állás szerint valószínűleg Kínában előbb lesz széndioxid-adó, mint az USA-ban.

Amerika a közelmúltban szerencsés volt a széndioxid-kibocsátással kapcsolatban: a nemkovencionális gáz forradalma miatt a gáz olcsóbb lett, mint a szén, kiszorítva azt az áramtermelésből. Ennek melléktermékeként drasztikusan csökkent a széndioxid-kibocsátás is. De ez nem Obama érdeme. A terv leginkább abban bízik, hogy ez a tendencia folytatódik.

Az útiterv alapján egy alapot hoznak létre a technológiai fejlődés támogatására. Ez üdvözlendő, a kutatás-fejlesztés valóban elsőrendű fontosságú abban, hogy a CO2-elkerülés költsége csökkenhessen. Ráadásul ez valószínűleg azon kevés dolgok egyike, amelyben a demokraták és a republikánusok egyetértenek (legalábbis Romney energia-terve is nagy hangsúlyt fektetett erre a témára). Ugyanakkor a terv 10 év alatt mindössze 2 milliárd dollárral növelné a kutatás-fejlesztésre fordított összeget – ez pedig nem több, mint egy csepp a tengerben.

Hangsúlyosan jelenik meg az energiahatékonyság növelése is: ezt az államok közötti versengés elősegítésével érnék el (szemben az EU-s „üsd-ahol-éred” célokkal.) Megjegyezzük, hogy a sok olcsó gáz (és a belőle nyert áram) nem tesz jót az energiahatékonyság növelésének… De még növekvő energiafelhasználás mellett is, ha a gáz további szenet szorít ki, csökkenni fog a szennyezés és a széndioxid-kibocsátás – ezért nem biztos, hogy értelmes „végcél” az energiahatékonyság növelése. A gáz csodafegyver, ami egyszerre jelent olcsó és kevésbé szennyező energiaforrást – legalábbis egy ideig. A gáz az olajjal is versenyezhet bizonyos területeken – az olaj alternatíváinak felkarolása, pl. a CNG (sűrített földgáz) és LNG (cseppfolyósított földgáz) infrastruktúra kiépítése szintén energiapolitikai cél lesz.

Obama az energiabiztonságról beszél március 15.-én. Forrás: whitehouse.gov

Ez át is vezet minket az Amerikában is örökzöld „energiabiztonság” témához, avagy, ahogy ez ott leginkább megjelenik, a „külföldi olajtól való függőség” csökkentéséhez (bár a függőség vagy függetlenség szavakat az anyag tudatosan kerüli). Az útiterv büszkén hirdeti, hogy a külföldi olajimport csökkent és a jövőben is tovább fog csökkenni. De ez egyrészt azért történik, mert a magas olajárak és a gazdasági lassulás visszavetette a fogyasztást, másrészt, mert a „palaolaj” jelentősen növeli a helyi olajtermelést. Erre az elnök vajmi kevés hatással bírt, és ez így is marad, a nagy ívű tervek ellenére.

Összefoglalva tehát: az USA energiapiacai mennek, ahova akarnak. Több lesz az olaj és a földgáz, tudatos kibocsátás-csökkentő intézkedésekre pedig (a nem szándékos, mellékhatáson felüli csökkentésre) nem nagyon lehet számítani.

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr815148045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japan (3) Japán (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása