Gázválság elhalasztva: Aláírták a megállapodást Ukrajna téli gázellátásáról

Úgy tűnik, ezen a télen nem áll le az orosz gázimport Magyarországra. És Ukrajnában sem fognak fázni. Folyt. köv. jövőre.

Pogonyi Csaba és Vargha Péter Simon írása.

big.jpg

Putyin aláírta. Forrás: Kyiv Post

Tegnap Brüsszelben Oroszország, Ukrajna és az EU aláírták azt a szerződést, amely biztosítja Ukrajna téli gázellátását. Maratoni tárgyalás volt. Barroso és az energiabiztos Oettinger úgy adja át a stafétát az új Bizottságnak, hogy ezt az ügyet – látszólag legalábbis – megoldották.

Ukrajna vállalta, hogy év végéig kifizeti 3,1 milliárd dolláros korábbi tartozását, és még 1,5 milliárdot 4 milliárd m3 gázért. Az ár nem olyan rossz, idén 378, jövőre 365 dollárt kell majd fizetniük ezer m3-enként, legalábbis jó 100 dollár/ezer köbméterrel olcsóbban, mint amennyivel az oroszok kezdték az alkut. A gáz német tőzsdei ára azért így is jó 10%-kal alacsonyabb, mint a most kialkudott. De persze Ukrajna kiszolgáltatott Oroszországnak, ezért itt „piaci” ár nincs, ez még jó ideig a két fél alkuja marad.

Ez a 4 milliárd m3 kevésnek tűnik a nagyjából 25 milliárdos ukrán importigényhez képest, de nem tudjuk, hogy az instabil helyzet miatt hány nagyfogyasztó gyár nem működik, illetve hogy a spórolási programok mennyire csökkentik a felhasználást. Ettől függetlenül továbbra is szükségük lehet a baráti EU-s országok gázimportjára (például a miénkre, ráadásul mi jól állunk tárolókapacitással is).

Ukrajnának magának nem lenne pénze gázra: a meccs a végén épp arról folyt, milyen garanciákat adjon az EU, hogy az oroszok mindenképp megkapják a pénzüket. Tehát az, amiről már korábban írt itt a Gurulón Deák András, bekövetkezett: az EU és az IMF valójában az ukrán államon és Gazpromon keresztül Putyin kasszájába fizet, nem is keveset.

Persze az EU már mindenképpen benne volt a buliban, csak az volt a kérdés, hogy az orosz-ukrán megállapodással gyakorlatilag ő (és az IMF) fizeti ki Ukrajna és a keleti tagállamok téli gázbiztonságát, vagy, ha nincs megállapodás , előbb-utóbb Ukrajna rángatja be az EU-t, úgy, hogy megcsapolja az EU-ba irányuló orosz gázexportot.

De ne gondoljuk, hogy nem lesz miért izgulni a télen, és a későbbiekben. A szerződéseket, ígéreteket be is kell tartani, és az orosz-ukrán konfliktus is azt mutatta, hogy semmit sem vehetünk készpénznek. A megállapodás csak márciusig szól. Kérdés, hogy utána mi lesz. Valószínűleg hasonló alkudozás. (Bár az oroszoknak mindig az az érdeke, hogy minél inkább télen kössék az alkukat, a hideg nagy úr…)

Az, hogy Ukrajnának újra alkudoznia kelljen majd, a látszat ellenére talán az EU-nak is érdeke, mert ezzel az ostorral ütheti Ukrajnát a nagy és fájdalmas reformok felé. (Vesd össze: Magyarország, a túlzott deficit-eljárás és az EU-pénzcsapok esetét…)

A mostani szerződés ugyanis azért is fontos, mert most derülhet ki, Ukrajna mennyire gondolja komolyan, hogy változtat gazdasági és politikai téren. A vasárnapi választásokon egyértelműen többségbe kerültek a nyugatbarát pártok, Poroshenko megerősítette hatalmát, tehát már nincs kire fogni a reformok késlekedését. Ukrajna gyakorlatilag csődben van, el kell kezdenie emelnie a gáz lakossági és ipari árát, végrehajtania óriási struktúrális reformokat és persze konszolidálnia kell (kéne) a helyzetet keleten, bár ez utóbbihoz azért az oroszoknak is lesz egy-két szavuk…

Európa pedig valószínűleg a megállapodás ellenére már nem fordul vissza: folytatni fogja a korábban már megkezdett és az utóbbi időben hangsúlyosabbá vált függetlenedését az orosz gáztól.

Szavazz a Guruló hordóra a Goldenblog blogverseny Business kategóriájában!

kontentkiraly.png

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr926851063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása