Így lesz valóság a vad jóslatokból

A valóság idén is olyanokat produkált, amiket legvadabb álmainkban sem gondoltunk volna. Az olajárzuhanás és Putyin éve volt 2014 a Guruló hordón.

Év végen rendszeresen készítünk egy listát vad jóslatokból. Ez persze jó móka is, de azért is jó, mert segít tudatosítani az egyszeri közgazdászban, aki előrejelzéssel is kénytelen foglalkozni, hogy a világ feketehattyú-keltetőgép. (A „fekete hattyúk” olyan előre nem látható események, amelyeknek extrém hatásaik vannak. Lásd bővebben 2012-es posztunkat.)

Idén is készítjük már a listát (stay tuned!!). De ez még nem az. Hanem egy rövid, szelektív, szubjektív visszatekintés, sok linkkel. Volt ugyanis olyan, ami azóta eléggé bejött a jóslatainkból.

putyin_fekete_hattyu.png

Fekete hattyúk. Kép: Guruló paint, zoo-palmyre.fr, lazerhorse.org

És hát 2014-et hívhatjuk már megint a fekete hattyúk évének is... Gondolta volna a fene például, hogy Putyin nevét 30 posztban írjuk majd le itt a Guruló hordón idén!

Két éve vad jóslatnak tűnt, most bejött: palaolaj és olajár-esés

Ez szerepelt 2 éve a vad jóslataink között:

Az OPEC felbomlik a nem-konvencionális termelés terjedése miatt

Az USA egyre növekvő nem-konvencionális olajtermelése (és pár Észak-Amerikán kívüli találat) miatt az olajár visszaesik. […] Szaúd-Arábia végül megelégeli a dolgot (meg neki is egyre inkább kell a pénz), ezért a piacot elárasztja olajjal (hasonlóan ahhoz, ahogy azt a 80-as években tette).

Jóslatok 2013-ra, amik nem jönnek be…Vagy mégis?

Persze nem szóról szóra, de azért eléggé bejött ez a jóslat! 2013-ban már nem vad jóslatként írhattuk le, hogy Bukhat az olaj központi bankja…, és jósoltuk, hogy itt lehet az olajárakban a fordulat éve.

Aztán még több mint egy évig tartott, amíg bejött a dolog. Nyár óta viszont több mint 40%-ot esett az olajár, és hordónként már 60 dollár alatt jár a Brent ára. Ezt írtuk erről nemrég, még valahol 85 dollár környékén:

Zuhanó hordók: kiborult az olajbili

Röviden, hirtelen úgy tűnik, sok lett az olajból:

  1. az USA-ban dübörög a palaolaj-forradalom.
  2. most egyszerre kevesebb a termeléskiesés a politikailag instabil helyeken (Líbia a harcok ellenére is tud termelni), míg korábban egyre nagyobb kiesések voltak
  3. lassan nő a világ olajkereslete, mert lassul a világgazdaság, benne Kína
  4. Szaúd-Arábia úgy tűnik, nem hajlandó visszafogni a termelését, hogy az olajárat a korábbi cél, vagyis 100 dollár körül tartsa

Hol állhat meg az ár rövidtávon? Az őszinte válasz erre, hogy fogalmunk sincs.

A valóság megint durvább volt: Putyin éve a Gurulón

Múltkor végiggörgőztem a Facebook-posztjaink között, és megdöbbentem, mennyi az egy négyzetméterre jutó Putyin-kép (és most ez is +1;).

Hát igen. A Krím elfoglalása, az orosz-ukrán krízis eldurvulása azért minket is alaposan meglepett, mint majdnem mindenkit. (Kivétel például Craig Pirrong alias Streetwise Professor, aki megjósolta, és akinek az írását linkajánlónkba is betettük még a bevonulás előtt. Hogy ezt is kihozzuk önreklámnak;-)

Az egésznek még koránt sem látszik a vége. Megírtuk, hogy az olajár-csökkenés (is) keményen betett Putyinnak. Meg azt, hogy a Déli Áramlatot azóta már le is fújták, de Putyin agresszivitása nőhet is, ahogy sarokba szorul. Amit ugye most rendesen fel is gyorsít a napokban kitört rubel-válság (apropó fekete hattyú)...

Ezt az ábrát pár hete csináltuk, arról, hogy valójában devizatartalékokkal sem állnak olyan jól. (Azóta az idei tőkekiáramlást valószínűleg felfelé kéne módosítani):

Russia financial reserves_Nov 2014_hun2.pngForrás: Peterson Institute for International Economics, Orosz Nemzeti Bank

De már év eleje óta sokat írtunk a gazdaságpolitikai és energia-hatásokról, például ezt: Hogyan semlegesítheti Európa az orosz gázfegyvert? és az általánosabb tendenciáról: Putyin tesztoszteronja nem tesz jót a demokráciának, meg ezt: Beköszöntött a térkép-módosítás szezonja.

A legrosszabbul időzített blogposztunk evör:)

Persze nem találtunk el mindent. Messze nem. Erre a legjobb példa talán az a posztunk, amiben év elején azt találgattuk, Kik utazhatnak majd vízum nélkül az USA-ba? És a jövedelmi szint alapján épp Oroszországot mondtuk a legvalószínűbbnek. Maradjunk annyiban, hogy ez most egy ideig nem lesz... (De az igaz, hogy a fejreállás után valószínűleg már a jövedelmük is újra az alá a jövedelmi szint alá csökken, ahol a vízummentességet "adják".)

Folyt. köv.

Írtunk persze még egy csomó dologról, és nem csak itt a Gurulón: Paksról (Forbes), gázárakról (De Facto/Index), a magyar kivándorlásról, meg arról, hogy jól keresel-e a foglalkozásodhoz képest?

És persze jönnek még a vad jóslatok 2015-re. És jövőre folyt köv!

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr626984631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása